Crisi total al PP
Feijóo, pressionat al partit i pels empresaris a encapçalar la batalla
El líder del PP convoca la junta directiva nacional dilluns que ve, en què s’enfrontarà amb la presidenta de Madrid i el de la Xunta, que està rebent pressions d’empresaris perquè aquest cop sí que presenti batalla
Pablo Casado ha volgut guanyar una setmana. El líder del PP creu que té dret a intentar aguantar les pressions dels barons destacats del seu partit, i també d’alguns mitjans de comunicació, i aquest dilluns va decidir no fer un pas enrere. Casado va estar reunit durant set hores amb el comitè de direcció, un nucli dur d’una dotzena de persones, i van acordar que dilluns que ve se celebrarà una junta directiva nacional de la qual sortirà «una data per al congrés». Segons fonts d’aquest comitè, es tracta del congrés ordinari, que tocaria al juliol, i no l’extraordinari, que Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso esperen que se celebri al més aviat possible. Segons els estatuts, es podria fer un mes i mig després de convocar-lo.
Casado perd recolzament cada dia. Aquest dilluns va haver de veure com diversos membres del seu nucli dur censuraven el paper de Teodoro García Egea, el seu secretari general, i responsable en bona mesura de l’estratègia per intentar neutralitzar el poder de la presidenta de la Comunitat de Madrid. Però, si la unitat en el seu primer cercle ja no és tal, fora, entre els barons, està veient com la seva antiga amiga, Ayuso, ha teixit una aliança inesperada amb Feijóo per apressar-lo que deixi la presidència i obri la via del congrés extraordinari com abans millor. Aquest acord entre els dos dirigents, avançat per EL PERIÓDICO, es va conèixer al migdia, mentre a Génova el líder dels populars estava reunit amb el seu comitè de direcció analitzant les possibles sortides per resistir l’envit.
L’entesa entre el baró amb més autoritat interna i la política amb més tirada entre els votants populars és ara el principal problema de Casado. Entre els dos poden intentar aconseguir, utilitzant els estatuts, que dilluns es debati i es voti la convocatòria d’un congrés extraordinari. Si volen, en els pròxims dies poden introduir aquest punt en l’ordre del dia, reunint firmes dels membres de la junta directiva nacional (uns 400, entre diputats, senadors, presidents autonòmics, de diputació i alcaldes de més de 50.000 habitants). Necessiten el suport de la meitat més un perquè es pugui parlar d’aquesta qüestió en el conclave. Després, per convocar el congrés urgent es requeririen el 66% dels suports.
Les trucades president de la Xunta
A Feijóo el secunden Juanma Moreno (Andalusia) i també Alfonso Fernández Mañueco (Castella i Lleó), a banda de fins a «11 presidents regionals» que aquests dies van consultar als dos primers què es podia fer per frenar el «daltabaix» del PP. Segons fonts coneixedores de les múltiples trucades que està rebent, el polític gallec no només es veu empès per part del seu partit a presentar batalla. Aquests dies també ha rebut nombroses peticions d’empresaris de tot Espanya perquè s’animi a convertir-se en el cap de files dels populars. Perquè aquest cop no es quedi en un intent, com el 2018. L’entesa entre Casado i les diferents patronals ha sigut molt poc fluida, amb el desacord total en l’últim tram al no recolzar el PP la reforma laboral pactada entre la CEOE, els sindicats i el Govern.
L’actual direcció ja no controla el poder territorial, avisen fonts dels equips de Moreno i Mañueco, perquè l’actuació de Casado davant Ayuso «ha desorientat càrrecs intermedis i les bases» i hi ha una petició de canvi de rumb. No obstant, alguns dels crítics consideren que aquesta estratègia del president del PP demostra que vol «aguantar fins al final» i «vol morir matant».
Converses diumenge
Converses diumengeDissabte a la tarda, els barons no tenien clar quin era el pla d’Ayuso. No sabien si, després del furibund xoc amb Casado, estava disposada a presentar batalla contra ell i mirar de liderar el PP. El president dels conservadors acabava de claudicar a l’anunciar que el partit tancaria l’expedient que li havia obert dos dies abans per sospites de corrupció. La cessió del cap dels populars donava tal poder a la dirigent madrilenya que Feijóo i Moreno no sabien com ho voldria aprofitar.
Vint-i-quatre hores després, Feijóo ja va conèixer de la mateixa Ayuso que les seves aspiracions, almenys per ara, són a Madrid. La cap de l’Executiu madrileny va enviar el missatge clar als barons crítics que ella no es presentarà al congrés que es convoqui.
La dirigent els va remarcar els seus tres objectius en aquests moments: netejar la seva imatge per les comissions que ha cobrat el seu germà gràcies a contractes amb la comunitat (per a la qual cosa entregarà informació a la fiscalia), «guanyar les eleccions autonòmiques del 2023» i ser presidenta del PP de Madrid, un càrrec que Casado no volia que assumís i que és l’origen de la implosió del partit. Ayuso continua volent que aquest congrés autonòmic per liderar la formació a la regió se celebri «al més aviat possible».
L’entesa entre la presidenta madrilenya i el líder de la Xunta va ser tal que fins i tot van acordar fer declaracions aquest dilluns gairebé a la mateixa hora per reclamar a Casado que prengués decisions al més aviat possible. Un a Ourense i l’altra a Boadilla del Monte, van deixar clar que Casado ha de deixar les regnes del partit i cedir el testimoni. Si no, utilitzaran els cursos que marquen els estatuts per tombar-lo. En les seves declaracions davant la premsa, el baró gallec va advertir el líder del PP que no havia aconseguit resoldre la crisi «en el primer temps» (divendres) i el va comminar a fer-ho «en el segon i definitiu» (aquest dilluns). No obstant, no l’ha escoltat i ha volgut guanyar una setmana més en què podrà intentar convèncer els membres de la junta directiva nacional que no recolzin els crítics.
El tren de Feijóo
El tren de FeijóoEl pas al costat d’Ayuso, avançant a Feijóo que no es presentarà a les primàries, deixa via lliure al baró per antonomàsia, el president de les majories absolutes, el líder que va deixar passar el tren el 2018, després de la moció de censura a Mariano Rajoy, i a qui ara tothom torna a mirar.
Notícies relacionadesUn altre baró que hi ha parlat aquests dies explica que Feijóo ha fet comptes: té 60 anys, a Galícia ha complert el seu compromís i és conscient que aquest tren ja no tornarà a passar. És ara o mai.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- ASSUMPTES PROPIS Cristina Fallarás : "No puc comptar quantes vegades m’han violat"
- Reforma polèmica Barcelona aprova la nova ordenança de circulació
- EDUCACIÓ PÚBLICA Catalunya impulsa aules temporals per a nens amb trastorns mentals
- El conflicte del Pròxim Orient Els rebels sirians ocupen grans territoris davant la fugida d’Assad
- Steve McQueen: "Les dones van ser la columna vertebral del país durant la guerra"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Violència en l’esport L’exgimnasta olímpic Gervasi Deferr, acusat d’abús sexual
- FUTBOL Ancelotti se sincera: "No he tret la meva millor versió"
- El Botafogo es corona a la Libertadores