Crisi al PP

Les claus d’un congrés extraordinari al PP: ¿pot forçar-lo Ayuso per fer fora Casado?, ¿quins terminis hi ha?

La convocatòria necessita dos terços de la junta directiva nacional i, en cas de no tenir-los, faria falta el recolzament de centenars de càrrecs públics

Les claus d’un congrés extraordinari al PP: ¿pot forçar-lo Ayuso per fer fora Casado?, ¿quins terminis hi ha?
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

En el cas que la guerra oberta al PP portés a l’exigència d’un congrés nacional extraordinari per elegir un nou líder, la convocatòria necessita dos terços de la junta directiva nacional, per això, en l’escenari hipotètic en què la direcció de Pablo Casado es negués a un conclave, els seus crítics necessitarien obtenir el recolzament de centenars de càrrecs públics.

La junta directiva és el màxim òrgan entre congressos. La integren, a més de la direcció del partit i els líders i secretaris generals autonòmics i regionals, senadors, diputats i parlamentaris europeus, a més dels càrrecs del PP en les diferents institucions com alcaldes i presidents de diputacions, entre d’altres. Sumen entorn de 550 membres.

El líder del PP, Pablo Casado, no ha fet cap nou moviment des que aquest dissabte el seu partit va anunciar que tancava l’expedient obert dijous contra la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, però la crisi no ha s’acabat. Aquest diumenge, centenars de seguidors de la presidenta madrilenya es van concentrar a les portes de la seu de nacional del PP a demanar la «dimissió» de Casado i del seu secretari general, Teodoro García Egea.

Casado ja ha anunciat la convocatòria del comitè executiu nacional, però la seva agenda dels pròxims dies continua sent una incògnita.

Però, ¿què hi diuen els estatuts de la formació?

Tret de l’excepcional cas en què hi hagi la dimissió o mort i, a més, s’hi uneixi la impossibilitat de convocar un congrés –en què la decisió queda en mans del comitè executiu nacional– el president del PP només pot ser nomenat per un congrés nacional.

L’ordinari se celebra cada quatre anys i el pròxim està previst al juliol. L’extraordinari l’ha de convocar la junta directiva nacional, amb un debat previ que ha de figurar en l’ordre del dia. L’aprovació del congrés requereix l’aprovació d’una majoria de dos terços dels seus components. És el president del PP el que convoca la junta, a iniciativa pròpia, per acord del comitè executiu, o a sol·licitud de tres cinquens dels vocals. Per demanar incloure temes en l’ordre del dia, és necessari que ho recolzi la majoria absoluta dels integrants.

Respecte als terminis, el congrés ordinari es convoca amb dos mesos d’antelació i l’extraordinari amb un mes i mig, com va passar després de la dimissió de Mariano Rajoy. No obstant, «en casos d’excepcional urgència», podria celebrar-se amb tan sols trenta dies d’antelació, fent constar en la convocatòria el motiu de convocar i les causes que fonamenten la urgència. En cas de convocar-se ara un congrés extraordinari amb «excepcional urgència», aquest podria celebrar-se a finals de març o principis d’abril.

No és l’única competència de la junta directiva nacional. Aquest òrgan pot també «aprovar o censurar, en el seu cas, l’actuació desenvolupada» pel comitè executiu i per la junta directiva (article 34) o conèixer l’informe del president del Comitè Nacional de Drets i Garanties i les sancions d’expulsió acordades o ratificades per aquest òrgan.

Notícies relacionades

El congrés nacional és la via per canviar el lideratge del PP, però no és necessari acudir a un conclave per forçar la substitució dels membres de la direcció. El comitè executiu del PP, del qual formen part els dirigents territorials, té entre les seves funcions la de nomenar els secretaris generals i altres responsables de l’organització. El comitè executiu també pot establir gestores, que en el lèxic dels populars són comissions que governen transitòriament algunes de les organitzacions territorials dependents, «sempre que s’apreciïn greus circumstàncies que així ho aconsellin».

Una altra via és que el comitè assumeixi «el govern d’alguna d’aquestes organitzacions a través de les persones que designi».