Espionatge en el PP

La guerra anirà fins al final: Casado tira endavant i situa Ayuso a punt del tràfic d’influències

El president trenca el seu silenci i confirma que no farà un pas enrere. Posa en dubte que Ayuso permetés al seu germà cobrar una comissió a través d’un contracte de la seva administració, però ella insisteix que no hi haurà proves contra ella

3
Es llegeix en minuts

Quan semblava que la guerra entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso havia arribat al màxim nivell després de les acusacions encreuades de dijous, els dos dirigents confirmen que no tenen cap intenció de rebaixar la tensió i que arribaran fins al final defensant les seves postures. Ningú dubta al Partit Popular que només un dels dos podrà resistir. «La convivència és impossible. Tot ha esclatat pels aires», asseguren diferents càrrecs populars aquest divendres després d’escoltar les paraules del líder del PP, que va negar en una entrevista concedida a la cadena Cope haver ordit un pla per desprestigiar la presidenta i acabar amb la seva trajectòria política. Així ho recull El Periódico de España.

El líder del PP va defensar les accions que va prendre la seva formació i la investigació interna que es va obrir quan li va arribar la notícia de la suposada comissió que el germà d’Ayuso va cobrar per mediar en un contracte adjudicat des de la Comunitat de Madrid en els pitjors moments de la pandèmia. «No ho vam fer amb cap intenció indagadora», va reiterar, defensant el seu objectiu que el partit compleixi l’exemplaritat que exigeix la militància. A més de xifrar directament aquesta comissió en 286.000 euros, va deixar clara la seva postura sobre el cas: «És un import prou elevat perquè algú pugui pensar que hi ha hagut tràfic d’influències».

Però no es va aturar allà. «Jo permetria que el meu germà cobrés 300.000 euros per un contracte adjudicat pel meu Consell de Ministres», va recalcar Casado, que va assenyalar clarament l’actuació d’Ayuso: «Volem veure què ha passat. I si no és irregular, tampoc és exemplar». A Génova insisteixen en la versió que van començar un procediment previst en la normativa interna del partit després de l’estiu, quan a Casado li va arribar una informació «amb dades fiscals i bancàries» d’una «entitat pública» (nega per complet que fos la Moncloa, com va dir ahir Ayuso) i que «en aquests casos de possible irregularitat» el primer que van fer va ser preguntar als afectats. 

Si hi hagués proves, es remet a la fiscalia i s’inicia el procediment. La qüestió és que, per ara, Génova no ha aportat aquestes proves. Casado va assegurar que «no tenia res contra Isabel», però que ella havia de posar a sobre de la taula amb total transparència les dades que afecten el seu germà Tomás.

Com si es tractés d’un partit de tennis, Ayuso va entrar poc després a la mateixa emissora de ràdio per donar la seva versió i la rèplica al president. I va tornar a afirmar que «no trobaran una sola prova contra ella o el seu govern» d’haver atorgat un tracte de favor a ningú del seu entorn. Va defensar el seu germà, com va fer el dia anterior des de la Puerta del Sol: «Té dret a guanyar-se la vida en el sector en el qual treballa des de fa 25 anys», va afirmar, reiterant també que sí que li va dir que la informació li va arribar de la Moncloa.

Ayuso també va confirmar que no pensa fer un pas enrere: «Em dol que m’atribueixi un delicte o falta d’exemplaritat. Hem redactat milers de contractes d’emergència amb moltes empreses. Tot està fiscalitzat i tot és transparent. M’ofèn que jo hagi de demostrar la meva innocència», va dir amb referència al líder del partit. 

Notícies relacionades

La presidenta va cancel·lar la agenda que tenia prevista per a aquest divendres i el partit també va sol·licitar cancel·lar tots els actes de partit previstos per al cap de setmana. En la direcció nacional asseguren que és Ayuso qui ha provocat aquesta situació, ja que fa mesos que evita aportar les dades que acreditin que no hi ha irregularitats i que la resposta va ser «una campanya d’atacs i calúmnies» que els mitjans de comunicació han anat relatant durant mesos.

El partit a tot Espanya conté la respiració i reconeix que hi ha un estat guerracivilista, amb el temor que la reconstrucció sigui impossible si Ayuso, el gran actiu electoral del moment, acaba sortint de la formació. En el seu entorn ho descarten: «Ella està tranquil·la i arribarà fins al final».