Crisi per l’espionatge en el PP

Cisma al PP: les bases es rebel·len contra Casado en favor d’Ayuso

Xats d’alcaldes i afiliats encenen la metxa: «No li poden fer això a Ayuso» | El partit conté la respiració davant una crisi brutal que no té comparació possible

Cisma al PP: les bases es rebel·len contra Casado en favor d’Ayuso
4
Es llegeix en minuts

Des de fa mesos el PP estava sumit en una guerra soterrada. Els entorns de Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso mantenien un enfrontament que escapava a tota lògica. El partit clamava per un acord que acabés amb la sagnia de vots que començava a detectar-se, mentre la popularitat de la presidenta de la Comunitat de Madrid es mantenia intacta. El moviment electoral del 4-M —«un fenomen de masses imparable» com advertien a la Puerta del Sol— no ha deixat de créixer ni un sol dia, i aquest dijous es va fer notar en desenes de xats interns del partit després d’esclatar un conflicte que no té retorn possible.

Segons ha pogut saber El Periódico de España, alcaldes de municipis repartits per tot l’Estat (de més de 20.000 habitants) van començar a encendre la metxa contra la direcció nacional«No li poden fer això a Ayuso. Volem un congrés nacional extraordinari immediatament», es podia llegir en un dels grups de WhatsApp de regidors de tot el país. Els xats de militants i afiliats de diferents comunitats autònomes (i molt especialment de Madrid) van cremar amb els missatges de suport a la presidenta.

Diferents alcaldes de municipis grans de la Comunitat reconeixen que el que ha passat és «un abans i un després», i que totes les mirades es dirigeixen al mateix Casado. «Ja no és Teo. És directament Casado. S’han sobrepassat tots els límits i la gent ens demana explicacions. Les nostres bases i els nostres votants estan amb ella», coincideixen a dir diferents càrrecs destacats madrilenys.

A les converses s’hi van afegir convocatòries espontànies per concentrar-se a la porta de la seu de Génova. Hi ha una altra manifestació prevista per diumenge amb l’únic objectiu de donar mostres de suport a Ayuso. Mentre en l’entorn més pròxim de la presidenta afirmaven que estan rebent rams de flors de suport, a la porta de Génova apareixia una gran corona funerària amb un missatge que deia: «Pablo Casado. Sempre et recordarem». L’anècdota es va fer viral i dona mostra del sentiment generalitzat dins del partit. 

«Estem destrossats. Això ja no ho recomponem». La reflexió es repeteix entre regidors, alcaldes, diputats i diferents dirigents orgànics i porta a un mateix punt: el cisma salvatge amb el qual ni els més veterans troben comparació possible. Les acusacions entre Ayuso i la direcció nacional han arribat a cotes màximes. La presidenta de la Comunitat va retreure una actuació «cruel» contra ella i va negar qualsevol ombra de corrupció assenyalant amb el dit el mateix Casado. Va instar la cúpula del partit a ensenyar «proves» i va assumir que l’únic objectiu del partit era desgastar-la, desprestigiar-la i impedir-li presidir el PP de Madrid.

Malgrat que va reconèixer que el seu germà, Tomás Díaz Ayuso, va cobrar una comissió «legal» després d’haver mediat amb una empresa per aconseguir un contracte amb la Comunitat de Madrid en els pitjors moments de la pandèmia, la presidenta madrilenya va assegurar haver conegut totes les informacions per boca del mateix Casado mesos després en una reunió que van mantenir al seu despatx. Just a continuació, Teodoro García Egea, número dos del partit, va tornar la pilota a la teulada d’Ayuso assegurant que el 20 d’octubre es va produir una segona trobada en què van demanar a la presidenta aportar totes les dades que tenia i, sobretot, van exigir absoluta transparència.

Génova insisteix que no han tornat a tenir notícies del cas i que per aquest motiu van posar en marxa els procediments previstos als estatuts. Aquest dijous el partit va obrir un expedient informatiu a la presidenta per les acusacions «gairebé delictives» contra Casado i la formació es reserva emprendre accions legals.

A la Puerta del Sol donen a entendre que en els mesos passats el PP ha estat pressionant Ayuso amb el contracte relatiu al seu germà per forçar que renunciés a la presidència del PP madrileny. Després de les eleccions de Castella i Lleó (per a les quals les dues parts van firmar una espècie de treva, més dèbil del previsible) tot ha tornat a esclatar.

En aquest moment les relacions estan completament trencades i el partit conté la respiració. A les campanyes de suport públiques dels dos bàndols s’hi uneix la pressió de la militància i càrrecs de tota condició que afirmen que volen canvis radicals a la cúpula del partit. Alcaldes destacats reconeixen també en privat que és «impossible» mantenir tothom al seu lloc. Apunten a García Egea, tot i que molts ja diuen que Casado «té els dies comptats».

Notícies relacionades

L’única dimissió que s’ha produït de moment ha sigut la d’Ángel Carromero, fontaner per excel·lència de Génova, home de la total confiança de Casado i fins a ara empleat a l’Ajuntament de Madrid junt amb José Luis Martínez-Almeida. El coordinador general de l’alcaldia al Palau de Cibeles va deixar el seu càrrec ahir a la tarda després de les informacions d’‘El Confidencial’ que l’assenyalen com a responsable del suposat espionatge a l’entorn d’Ayuso (el seu germà, el seu exmarit i la seva exparella). Hi ha dirigents reconeguts com Cayetana Álvarez de Toledo que han demanat públicament la dimissió de Casado com a president.

A Génova neguen la possibilitat d’aquestes dimissions i es preparen per resistir mentre barons destacats com Alberto Núñez Feijóo va afirmar que veu «inaudit» i «imperdonable» un espionatge a la presidenta madrilenya. El PP està totalment trencat i les mirades es dirigeixen a la possible convocatòria d’aquest congrés extraordinari, tot i que la direcció continua assenyalant el calendari previst: els conclaves regionals en aquest primer semestre de l’any i al juliol, el nacional.