Conclave al Palau de la Generalitat

La Comissió Bilateral es reuneix a Barcelona entre el descontentament de la part catalana

  • La Generalitat es queixa del zel negociador i les rectificacions del Govern espanyol

La Comissió Bilateral es reuneix a Barcelona entre el descontentament de la part catalana

JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sense gaire retard, ja que han passat sis mesos i 16 dies de l’anterior reunió, però amb l’ambient enrarit pel que la part catalana entén que és un excessiu zel negociador, Estat i Generalitat tornen a trobar-se en el fòrum estatutari i, per tant, constitucional de la Comissió Bilateral. Els acords a sancionar són de poca substància, o almenys de rang inferior a aquelles qüestions que s’abordaran al capítol de precs i preguntes i sobre les quals ja hi ha, en alguns casos, un principi d’acord.

 Quant a les qüestions que quedaran enllestides ja per a la paperassa prèvia al traspàs efectiu es compten la gestió de les beques per a estudiants, sobre la qual quedava pendent l’enorme serrell del traspàs de fons, uns 120 milions anuals, que la Generalitat exigia a l’Estat; la gestió de les assegurances escolars i revisar les competències en la gestió dels jutjats.

Paquet immobiliari

Així mateix, està previst el traspàs d’un paquet d’actius immobiliaris i de titularitats de vies de circulació. L’estació meteorològica del Turó de l’Home, propietat de l’Estat des que les tropes nacionals la van arrabassar a la Generalitat durant la Guerra Civil (és a dir, es tracta d’un botí de guerra) seria un exemple del primer juntament amb l’edifici del Registre Civil de la barcelonina plaça de Ducs de Medinaceli. I les autopistes B-23 (d’enllaç entre l’AP-7 i l’avinguda de la Diagonal) i la B-30 (la via ràpida de circumval·lació incompleta de la conurbació barcelonina), del segon.

Dels aspectes encarrilats però no prestos a la transferència, tal com va avançar aquest diari dimarts, destaca l’ingrés mínim vital i la possibilitat que el Govern convoqui places a secretari municipal. La delegació catalana, presidida per la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, malgrat comptar amb el vicepresident Jordi Puigneró en la comitiva, estarà formada pel titular d’Economia, Jaume Giró, la delegada de la Generalitat a Madrid, Ester Capella, i el ja esmentat responsable de Polítiques Digitals i Territori.

Notícies relacionades

 La delegació del Govern central comptarà amb el secretari d’Estat de Política Territorial, Alfredo González; el secretari d’Estat d’Hisenda, Héctor Fernando Izquierdo; el secretari d’Estat de Relacions amb les Corts i Assumptes Constitucionals, Rafael Simancas, i la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay. Tots sota el lideratge de la ministra de Política Territorial i portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez.

La Yenka bilateral

L’ambient que presidirà el conclave serà de cert descontentament per la part catalana, cosina germana de la que existeix pel «bloqueig», segons va definir el mateix Pere Aragonès, de la taula de diàleg. «Per cada pas endavant que es fa, se’n fan dos enrere», es queixa una veu de la Generalitat que recorda, fins i tot, com el Govern s’ha desdit del traspàs de la gestió de places del MIR i de Salvament Marítim, tot i que es van pactar en la reunió del 2 d’agost.