Desconcert dins el PP

Feijóo i Moreno sospesen l’abast de la seva resposta a Casado

Els dos barons calibren l’impacte dins el partit de la guerra oberta amb Ayuso i els seus propis interessos a curt termini abans de prendre una decisió

Feijóo i Moreno sospesen l’abast de la seva resposta a Casado

EFE/ José Manuel Vidal

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

¿I ara què? El desconcert era total entre els dirigents del PP després de veure el xoc entre el líder del partit, Pablo Casado, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, un valor a l’alça després del seu espectacular resultat en les eleccions del maig. Les mirades dels diputats, presidents autonòmics sense responsabilitat de govern i alcaldes consultats per aquest diari van apuntar cap als dos barons amb més poder dins el partit fins a la irrupció d’Ayuso: els presidents de Galícia i Andalusia, Alberto Núñez Feijóo i Juanma Moreno. Segons fonts coneixedores de les converses entre tots dos dos, un i altre estan veient amb «inquietud» i «malestar» el combat entre els dos polítics i consideren que han de fer alguna cosa per intentar «calmar les aigües». Aquestes fonts no van voler concretar quin tipus d’iniciativa podria ajudar perquè això passés, tot i que van assenyalar que, ja en el passat, els dos havien demanat en privat a Casado que destituís el seu número dos, Teodoro García Egea, per considerar que no havia sabut «cosir el partit» després del congrés extraordinari en què l’actual president del PP es va imposar a Soraya Sáenz de Santamaría.

Una frase es repeteix de manera constant en totes les converses amb els populars: «Només en pot quedar un: Casado o Ayuso». El primer dia de l’explosió de la guerra, la solució a la crisi interna, sense que hi hagi dimissions o abandonaments, s’entreveia molt difícil. L’impacte de les informacions sobre el possible tràfic d’influències de la presidenta amb el seu germà afecta a qui ara és el principal actiu del PP. I desencadena quan Vox ha tornat a demostrar, en les eleccions de diumenge a Castella i Lleó, que és una amenaça a l’hegemonia dels populars en l’espai de la dreta.

Notícies relacionades

«L’enfrontament no es gestiona amb enfrontament», afirma un veterà dirigent del partit, experimentat en crisis similars en el passat recent. «El líder s’ha de protegir, no hi ha d’entrar. ¿Casado no recorda com actuava Rajoy amb Soraya i [María Dolores de] Cospedal?», continua. La discussió sobre la data del congrés del PP, i el retard que tant irritava Ayuso, ha quedat com una cosa intranscendent al posar-se en qüestió la cúpula del partit i el possible ús d’una guerra bruta per desprestigiar Ayuso. Ja és gairebé una qüestió personal.

Feijóo i Moreno estan calibrant l’impacte que aquesta amarga batalla interna ha tingut en els seus dirigents i les bases de tot Espanya, per prendre una decisió. Mai en la història del partit s’ha vist aquesta topada oberta amb el líder. Esperanza Aguirre no va intentar el 2008 amb Rajoy, però no va arribar al cos a cos. Perquè, segons afegeixen fonts de l’entorn dels dos barons, mai s’ha de deixar que afecti el líder, «s’arregla abans», perquè, si no, «s’afebleix». ¿Han d’ajudar a enfortir-lo? ¿Ho volen fer? ¿Un dels dos es veu enfrontant-se a Ayuso en un congrés extraordinari? El que aquests dies hi ha dins el PP són molts dubtes i preguntes. Massa. ¿I ara què?