Pactes a Castella i Lleó

Casado es resigna a entendre’s amb Vox, però intentarà evitar la coalició

  • Els populars fantasiegen amb una abstenció de la ultradreta, però els d’Abascal deixen clar que no donaran els seus vots gratis i exigeixen entrar a l’Executiu

Casado es resigna a entendre’s amb Vox, però intentarà evitar la coalició

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Les victòries de vegades estan enverinades, i aquest és un dels casos. El PP va guanyar les eleccions de Castella i Lleó diumenge, però el camí per negociar la investidura serà feixuc. La suma clara és amb Vox. No obstant, aquesta aliança té tantes derivades a nivell nacional que Pablo Casado està intentant mesurar els temps i cuidar l’escenificació. De moment, el seu número dos, Teodoro García Egea, ha fet una ronda per les televisions aquest matí per llançar dos missatges: deixar la responsabilitat en el seu candidat del PP, Alfonso Fernández Mañueco, i marcar distàncies amb Vox. 

El secretari general dels populars ha llançat l’opció que Mañueco (31 procuradors) aconsegueixi ser investit amb el suport de les forces minoritàries [Sòria Ja (3), Unió del Poble Lleonès (3) i Per Àvila (1)] i l’abstenció de la força d’ultradreta (13). «¿Cinc forces polítiques no són una mica Frankenstein?», li ha preguntat el periodista recordant l’expressió que utilitzen els conservadors quan es refereixen a l’Executiu de Pedro Sánchez entre el PSOE i Unides Podem. «Depèn de cap on vagin i depèn del projecte que es posi sobre la taula», ha respost. García Egea ha afegit que cal «traçar un rumb des del principi», i «canviar el xip» per «treballar amb aquestes majories» en aquesta configuració parlamentària «tan fragmentada».  

No obstant, el candidat de Vox, Juan García Gallardo, ha apuntat aquest migdia que el PP no esperin aquesta abstenció «gratis». Si Ciutadans, ha explicat, va facilitar a Mañueco la investidura el 2019 i va aconseguir la vicepresidència i tres conselleries, ells volen el mateix, com a mínim. «Perdin tota l’esperança que regalarem els nostres vots. Els votants de Vox tenen el mateix valor que els de Ciutadans», ha afirmat García Gallardo.

El desig i la realitat

El PP prioritza un Executiu monocolor, amb Vox anés de l’Executiu, per evitar que aquesta aliança en el poder pugui convertir-se en un llast per als seus interessos en les pròximes convocatòries electorals (andaluses, municipals, autonòmiques i generals), ja que l’esquerra l’utilitzaria per mobilitzar els seus votants. No obstant, Santiago Abascal ja va deixar clar diumenge a la nit que exigirà una vicepresidència de l’Executiu regional. Vox ha aconseguit 13 escons i la primera reacció ha sigut intentar assumir poder executiu, una cosa que fins ara havia rebutjat.

Mañueco, que la direcció nacional vol carregar amb la responsabilitat de la foto final per intentar protegir Casado, no ha sigut tan taxatiu en les seves intervencions públiques aquest dilluns i ha deixat oberta totes les possibilitats, també la de compartir Executiu amb Vox.  

El pla de Moreno a Andalusia

Notícies relacionades

A Pablo Casado li ha arribat el moment de prendre una decisió. Ell va encoratjar la convocatòria anticipada dels comicis a la Junta i ell decidirà també fins on arriba aquesta negociació amb Abascal. Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia, i el pròxim a passar per les urnes, assistirà en tensió a aquestes negociacions. De moment, les presses per pujar a la suposada onada de Castella i Lleó se li han esgotat, perquè el PP no ha complert les seves expectatives i no ha aconseguit el triomf devastador que van celebrar amb antelació quan van convocar les eleccions. Moreno té fins al desembre per convocar, ja que aquell mes s’esgotarà la legislatura.

A més, a Casado se li ha tornat a reobrir la crisi interna amb Isabel Díaz Ayuso. Un dels seus consellers ha avisat aquest matí a Madrid que la presidenta veu necessari convocar al més aviat possible el congrés del PP de Madrid. El líder del partit continua retardant aquesta decisió per temor que Ayuso reuneixi massa poder i pugui convertir-se en un perill per a ell mateix i el seu lideratge.