Després de la retirada de l’escó a Juvillà

Borràs descarta dimitir i acusa ERC i CUP de no voler desobeir junts la JEC

  • La presidenta del Parlament assegura que la seva proposta en defensa de l’acta del cupaire «no va ser acceptada»

Borràs descarta dimitir i acusa ERC i CUP de no voler desobeir junts la JEC
3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha trencat aquest dilluns el silenci. Ho ha fet des dels micròfons de RAC-1, no des de la seu parlamentària, per defensar que no pensa dimitir i que la seva proposta per desatendre la Junta Electoral Central (JEC) sobre la retirada de l’escó del cupaire Pau Juvillà «no va ser acceptada». «Som aquí perquè no s’ha volgut anar col·lectivament cap a les ultimes conseqüències», ha indicat, retraient a ERC i CUP la seva actuació.

«No dimitiré. Tinc l’obligació de pensar en tots els escenaris, i el de la dimissió també n’és un, i d’escoltar totes les persones que tinc al meu voltant. Però veient tot el que ha passat, si jo me n’anés seria llegit com una renúncia, una manera de veure que el que ha passat ha sigut un error,» ha etzibat. Mirant de defensar que la seva actuació ha sigut diferent de la del seu predecessor, Roger Torrent, ha sentenciat que «les coses s’han intentat fer de forma diferent» del cas de l’expresident Quim Torra, «treballant per a la planificació, l’acompanyament, el compromís i la determinació cap a un resultat diferent», tot i que ha reconegut que «no totes les batalles es guanyen» i que el resultat no ha sigut el que esperava.

«La rendició no és una opció i que el resultat hagi sigut que l’escó de Juvillà arribés al Parlament retirat i que no s’hagi pogut revertir, no vol dir que això hagi de despertar somriures sota el nas en independentistes. Em sembla lamentable. Els que sí que riuen són els que apliquen la repressió des de l’Estat», ha sentenciat Borràs sobre les crítiques rebudes.

Reunió amb Aragonès

Borràs ha confirmat la trobada que va mantenir amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Manresa que va avançar EL PERIÓDICO, en què ella va proposar una desobediència conjunta a la JEC pel cas Juvillà i al TSJC pel 25% del castellà a les aules. «Són els electors qui posen i treuen els electors», ha afirmat. Sobre la CUP, ha insinuat que ella es va mantenir ferma a «arribar tan lluny com es volgués arribar», un escut amb «unitat antirepressiva», que finalment no va funcionar. «La proposta que faig és assumint el risc, les màximes conseqüències», ha sentenciat, sense voler revelar quin era el pla que ella va posar sobre la taula i al qual s’aferra per defensar-se.

«Em vaig sentir molt inútilment exposada després d’haver fet una proposta sincera, franca, amb una voluntat de no resoldre aquest cas de dir “fins aquí, prou”. ¿Fins quan haurem de veure aquesta humiliació permanent? No puc fer-ho jo sola, hem de fer-ho tots, de forma col·lectiva i ambiciosa», ha retret a ERC i CUP. «Tirar endavant sola és un sacrifici estèril», ha conclòs.

Notícies relacionades

La presidenta ha desgranat les actuacions que va portar a terme des que es va votar el primer dictamen en defensa de Juvillà en el ple el 17 de desembre i ha indicat que la Cambra va actuar davant la JEC, almenys, fins que el 28 de gener va rebre el burofax en què es confirma el cessament del diputat de la CUP, després de denegar la petició de mesures cautelars de Juvillà, i dona per confirmada la suspensió, ja que la resolució és ferma en la via administrativa digui el que digui després l’alt tribunal sobre les mesures cautelars i la fermesa de la sentència del TSJC.

Quant als funcionaris, Borràs ha assegurat que «són perfectament coneixedors de l’ordenament jurídic» i que no podien fer res més que acatar la JEC, motiu pel qual van desactivar el vot i no va ser convocat al ple. «Qui els amenaça no és només la JEC, sinó el Codi Penal», ha afirmat. «No coaccionaré els funcionaris», ha insistit.