Cessament com a diputat

Borràs acata la JEC i rebutja la delegació de vot de Juvillà

  • La CUP es planta i no es pronuncia sobre el dictamen que defensa el cupaire com a parlamentari després que la Cambra el doni per suspès

Borràs acata la JEC i rebutja la delegació de vot de Juvillà
3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Laura Borràs cedeix davant la Junta Electoral Central (JEC) i assumeix, de facto, l’anul·lació de les funcions del cupaire Pau Juvillà com a diputat. La CUP havia situat la presidenta del Parlament en el compromís ineludible de decidir aquest dijous si permetia o no la delegació del seu vot a l’hemicicle. La va rebutjar. De fet, Juvillà no va ser convocat a la junta de portaveus ni al ple en el qual es discutia el dictamen de la comissió de l’estatut dels diputats que, sobre el paper, defensa la condició de diputat de Juvillà, tot i que admet que no la pot garantir, emparant-se en possibles conseqüències judicials per al cos funcionarial de la Cambra catalana.

La negativa de Borràs a desatendre la JEC va ser el final anunciat d’un xoc entre els anticapitalistes i la presidenta del Parlament, que va arribar al punt de ser tan explícit que els cupaires es van negar a votar el text. «Els drets i la condició de diputat de Juvillà ja estan suspesos», va etzibar Eulàlia Reguant des del faristol, i va reprovar a la presidenta la «contradicció» que suposa aprovar un dictamen en defensa del seu escó quan no se li permet exercir com a tal.

Borràs va arribar a l’hemicicle a les cinc de la tarda sense comunicar ni a la CUP ni als membres de la Mesa la decisió que havia pres. Només depenia d’ella perquè, a causa de la normativa decretada per la covid, les sessions plenàries se celebren en format reduït i les peticions de delegació de vot no passen per la Mesa, sinó directament per la ploma de Borràs. A causa del seu delicat estat de salut pel càncer que pateix, Juvillà no va acudir al Parlament. Ja dins de l’hemicicle, la presidenta va afirmar que havia denegat el vot a Juvillà invocant l’article 16.1 del reglament, que estableix un «conflicte d’interessos», al·legant que el cupaire no s’ha de pronunciar sobre un dictamen que li incumbeix directament, tot i que Juvillà no havia votat en la resta de votacions sobre l’assumpte, tot i que tenia el botó actiu per fer-ho. Fins aquest dijous. El dictamen va tirar endavant amb la plantada de la CUP, el sí d’ERC, Junts i els comuns (73) i el rebuig del PSC, Cs, el PPC i Vox (53).

L’enèsima baralla

Notícies relacionades

L’escalada de tensió entre els independentistes va anar ‘in crescendo’ després que la JEC confirmés el cessament de Juvillà el 27 de gener. Fins aleshores hi havia unitat d’acció i s’anava «pas a pas». Amb l’ordre a la mà, la CUP va pressionar la presidenta perquè desobeís, però ella va frenar al·legant que no hi havia unitat independentista per desatendre i ERC constatava que, igual que va fer el seu predecessor, Roger Torrent, amb l’escó de l’expresident Quim Torra, no hi havia cap altre camí possible que retirar l’acta a Juvillà per haver sigut condemnat pel TSJC a sis mesos d’inhabilitació per desobediència al negar-se a retirar els llaços grocs del despatx de la Paeria de Lleida en el període electoral de 2019. La intenció era blindar-lo fins que hi hagués sentència ferma, ja que es pot presentar recurs davant el Tribunal Suprem o almenys fins que el tribunal resolgués sobre la petició de mesures cautelars. Però no va ser així, malgrat les proclames públiques i el dictamen, que queda en paper mullat.

Des de Junts interpreten que la CUP va posar Borràs als peus dels cavalls «intentant ficar-la a la paperera de la història» perquè asseguren que va ser dimecres a la nit quan van pactar no demanar la delegació de vot. Des de la CUP i ERC neguen que això es pactés i critiquen que la presidenta no hagi sortit públicament a donar explicacions. Els anticapitalistes apunten que Borràs no ha volgut anar més enllà i que no li faltava recolzament per desobeir, mentre que ERC veu una reparació de les crítiques que va rebre Torrent pel cas Torra. Això sí, l’independentisme torna a sortir debilitat i dividit d’aquesta última baralla i Junts avisa que hi haurà conseqüències en el seu futur compartit pel procés. La presidenta esquiva possibles conseqüències judicials i avui haurà d’informar la JEC de les actuacions que ha dut a terme en compliment de la seva ordre.