Tribunals

La Fiscalia no detecta delictes en les tres causes que es van obrir contra Podem

El ministeri públic descarta acusar la formació política morada en els casos Neurona, Dina i el del finançament irregular denunciat pel ‘Pollo’ Carvajal

La Fiscalia no detecta delictes en les tres causes que es van obrir contra Podem
4
Es llegeix en minuts

Les fiscalies de l’Audiència Nacional, Anticorrupció i de la Comunitat de Madrid no han detectat que Podem i els seus càrrecs i excàrrecs hagin pogut cometre delictes en les tres causes que es van obrir contra aquesta formació política, segons consta en la documentació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, diari que pertany a aquest grup. Es tracta en concret dels casos Neurona, Dina Bousselham i el del finançament irregular de la formació política d’esquerra denunciat per l’exgeneral veneçolà Hugo Armando Carvajal, conegut amb l’àlies del ‘Pollo’.

L’última decisió coneguda en aquest sentit va ser en el cas Neurona, en què la fiscal de Madrid Lorena Álvarez Taboada va informar el 3 de gener al titular del Jutjat d’Instrucció número 42 de Madrid, Juan José Escalonilla, que de les diligències practicades no resultava acreditada l’existència d’un contracte simulat entre la consultora Neurona i Podem per a les eleccions generals de l’abril del 2019.

Precisament, aquest era el punt nuclear de les indagacions, que es van iniciar fa gairebé dos anys, ja que el magistrat Escalonilla sospitava que el pagament de 363.000 euros no havia obeït a la prestació de cap servei, motiu pel qual el contracte aportat tenia com a finalitat «desviar els diners pagats» a la societat mexicana Creative Advice Interactive. A més, en els últims mesos l’instructor ha anat tancant en cascada algunes de les peces separades que s’havien obert en aquest jutjat després d’admetre’s a tràmit les denúncies que van presentar l’exadvocat de Podem José Manuel Calvente i l’exresponsable de Compliment Normatiu de la formació morada Mónica Carmona.

«Esgotar» la investigació

No obstant, la fiscal sí que ha recolzat la decisió del jutge de reclamar a uns professionals que facin una taxació oficial dels treballs audiovisuals que va portar a terme la consultora política mexicana Neurona per a Podem en les eleccions de l’abril del 2019, «amb la finalitat d’«esgotar» la investigació. I ho fa malgrat que no té gaire clar que aquesta diligència pugui servir per aclarir els fets: «És possible que no pugui determinar-se amb fiabilitat el cost», avança Lorena Álvarez Taboada.

Precisament aquest dilluns es va saber que Podem ha aportat dos informes pericials al Jutjat d’Instrucció número 42 de Madrid per acreditar els treballs que la consultora Neurona va realitzar per al partit en el marc del contracte de 363.000 euros per a la campanya a les eleccions generals de l’abril del 2019, segons la informació avançada per Europa Press.

En el mateix sentit, la Fiscalia Provincial de Madrid ha mostrat la seva oposició que el jutge ampliï sis mesos més la investigació sobre presumptes irregularitats al contracte que Podem va firmar amb Neurona per a aquesta campanya.

Pablo Iglesias

El ministeri fiscal tampoc considera que es pugui imputar un delicte a Podem, com a persona jurídica, o a Pablo Iglesias en el cas Dina, una de les peces separades de l’anomenada operació Tándem sobre les activitats presumptament il·legals del comissari José Manuel Villarejo. Tant la Fiscalia del Suprem com Anticorrupció van rebutjar al llarg de la instrucció que es pugui perseguir penalment l’exlíder de la formació morada per la presumpta destrucció de la targeta de memòria que contenia el telèfon de l’exassistent de Podem al Parlament Europeu Dina Bousselham.

A més, en una interlocutòria recent el jutge que instrueix la causa a l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, va rebutjar ampliar les indagacions sis mesos més, una decisió que va coincidir amb la de la Fiscalia Anticorrupció. I ho va fer després que la Policia Científica digués que no havia pogut accedir a la targeta telefònica, per això no podia determinar si havia sigut inutilitzada de forma expressa.

En aquesta interlocutòria, de 27 de gener, l’instructor assegurava, de forma literal: «De la lectura d’aquest informe i que les restants diligències que resten per practicar en aquesta causa ja van ser acordades –en concret, les declaracions que falten per prendre’s–. No es desprèn la necessitat de cap diligència ulterior que es derivi del meritat informe, ni és d’esperar que de les declaracions que restin per practicar sorgeixi la necessitat d’analitzar cap altra via d’investigació, motiu pel qual s’estima que, després de la pràctica d'aquestes diligències –que, reiterem, ja han sigut acordades–, la instrucció estaria finalitzada», conclou el jutge que cridarà a declarar Dina Bousselham.

Contra ‘el Pollo’ Carvajal

Notícies relacionades

La tercera causa en què s’analitza l’actuació de Podem és la menys coneguda, tenint en compte que s’investiga de forma secreta a l’Audiència Nacional. Les indagacions, que havien sigut tancades el 2016 per falta de proves del finançament il·legal de Podem, van ser reobertes després que l’excap d’Intel·ligència de Veneçuela ‘el Pollo’ Carvajal assegurés que tenia informació del finançament il·legal d’aquest partit.

Tal com va avançar eldiario.es, la Fiscalia de l’Audiència Nacional ha recorregut davant la Sala Penal la decisió del jutge d’investigar el presumpte finançament il·legal de Podem, ja que considera que és «prospectiva», és a dir, que s’inicia sense indicis clars del delicte. El ministeri públic no es va creure les explicacions del ‘Pollo’ Carvajal, l’extradició del qual als Estats Units està pendent de la seva col·laboració amb la Justícia.