Estratègia de Casado

El PP censura també el «poc» control de la Comissió Europea sobre els fons

  • Els assessors econòmics de Casado consideren que el vicepresident Dombrovskis va posar de manifest la falta de garanties sobre el bon ús dels diners públics

El PP censura també el «poc» control de la Comissió Europea sobre els fons

Efe / Horst Wagner

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP fa un pas més en la seva campanya de denúncia sobre el repartiment dels fons europeus i apunta directament a la Comissió Europea. Pablo Casado i alts càrrecs del partit han intensificat l’últim mes els seus missatges per sembrar dubtes sobre els criteris utilitzats per l’Executiu de Pedro Sánchez a l’hora d’invertir els diners que arriben de Brussel·les dins del programa Next Generation. Però aquest dimecres, en una trobada de l’equip econòmic del PP amb els periodistes a la seu del partit, fonts oficials van arribar a assegurar que les autoritats comunitàries també controlen «poc» els diners públics.

Els assessors de Casado van haver de respondre diverses preguntes sobre l’episodi que, la vigília, s’havia viscut en la comissió conjunta d’Ocupació i Assumptes Econòmics del Parlament Europeu. En aquesta sessió, l’eurodiputada del PP Isabel Benjumea va aprofitar la compareixença conjunta del comissari d’Economia, Paolo Gentiloni (socialista), i del vicepresident econòmic de la Comissió, Valdis Dombrovskis (popular), per insistir en el tema. «Vull preguntar quines mesures posarà en marxa la Comissió Europea per garantir que es doni una execució real del mecanisme de resiliència per a la recuperació econòmica», va llançar Benjumea abans d’afegir que volia informació en concret del «cas espanyol». En el dia d’avui, Espanya ha rebut 19.000 milions d’euros.

Dombrovskis va respondre recordant a l’eurodiputada el funcionament del mecanisme: «És un instrument que es fonamenta en complir objectius, els diners es donen quan es compleixen metes. Quan s’han complert inversions i reformes, i la Comissió Europea verifica si aquest és el cas, llavors es desemborsen els diners». Gentiloni, per la seva banda, va destacar que Espanya va ser el primer país en rebre els diners perquè «molts dels objectius estaven relacionats amb decisions i iniciatives ja complertes i adoptades per les autoritats, una cosa que és legal i que han fet altres països».

Segons fonts de l’equip econòmic de Casado, aquestes respostes i, en concret, la de Dombrovskis confirmen, per al PP, la falta de controls per part de la Comissió Europea. «Dombrovskis no va voler contestar. Potser caldria haver-la fet en un altre lloc, no ho sé. Però també ens marca, en la mateixa contestació, fins on estan assegurant i estan assegurant realment poc, cosa que indubtablement ja coneixem», van declarar aquestes fonts populars.

Normes poc «segures»

Notícies relacionades

Els assessors del cap de l’oposició van arribar a admetre que no tenen prou informació sobre «com s’estan gastant els diners» dels fons, però que, malgrat això, ells, com a oposició, es veuen en l’obligació de posar els «interrogants a sobre de la taula». «Les normes de procediment no ens semblen segures», van apuntar.

En la reunió amb la premsa, el PP també va posar en dubte la independència del comitè d’experts designat pel Ministeri d’Hisenda per a la reforma fiscal. Han d’entregar les seves recomanacions el pròxim mes de febrer. «Estan treballant al dictat de la inspiració que va dir des del principi la ministra d’Hisenda per carregar-se les diferències entre comunitats autònomes», van denunciar.