Compareixença al Parlament

L’oposició acusa Elena de lliurar-se de dos policies incòmodes al renovar la cúpula dels Mossos

  • El conseller d’Interior nega les acusacions de «purga» i afirma que col·laborarà amb la justícia per aclarir les irregularitats a Bombers de la Generalitat

L’oposició acusa Elena de lliurar-se de dos policies incòmodes al renovar la cúpula dels Mossos

EFE/Quique García

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha tingut el «privilegi», segons ha ironitzat ell mateix, de ser el primer del seu càrrec a acudir al Parlament a justificar canvis a la cúpula dels Mossos d’Esquadra. Cap altre titular d’Interior havia hagut de comparèixer després d’acordar una renovació al capdavant de la policia catalana, que està sent habitual: des del 2017, el cos ha tingut sis caps diferents. Les seves explicacions no han convençut l’oposició del PSC, Comuns, Vox i Ciutadans.

Elena ha repetit de nou l’argumentari que ofereix des de fa un mes, quan a pocs dies de Nadal va acomiadar el major Josep Lluís Trapero i va col·locar al seu lloc el comissari Josep Maria Estela. Ha assegurat que aquella decisió, i les que el nou equip d’Estela va prendre després d’aconseguir el control dels Mossos, no van ser cap «purga», sinó canvis normals. Els Mossos necessitaven un lideratge més coral i avançar cap a la seva feminització, ha reiterat.

Per defensar aquesta última tesi, el conseller ha assenyalat que la nova prefectura està integrada per quatre persones i que dues d’aquestes són dones. El repartiment, si es fa una mica de ‘zoom’, no és tan equitatiu com presenta el conseller, ja que els dos homes, el cap Estela i la seva mà dreta, Eduard Sallent, acumulen molt més poder que les dues dones, la intendenta Rosa Bosch, d’un rang inferior als comissaris, i la inspectora Montserrat Escudé, que farà de portaveu.

L’intendent Rodríguez en el centre de les acusacions

L’oposició ha posat més el focus en la destitució de l’intendent Toni Rodríguez al capdavant de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) que al final de l’‘era Trapero’. Sota la direcció d’aquest policia, la Unitat Anticorrupció de la CGIC dels Mossos va investigar la presumpta prevaricació que el llavors conseller d’Interior, Miquel Buch, hauria comès al crear un lloc d’assessor a mida per a un sergent que, presumptament, invertia el seu temps a protegir Carles Puigdemont a Brussel·les. També va destapar el suposat fraccionament de contractes que l’actual presidenta del Parlament, Laura Borràs, va portar a terme per afavorir un amic que va acabar arrestat per tràfic de drogues. I va estirar del fil de la trama de finançament irregular, coneguda com a cas del 3%, que afectava el mateix partit al qual pertanyen els dos polítics anteriors, l’antiga CDC.

Tant Vox com Ciutadans han criticat a Elena que Rodríguez hagi sigut destituït després de portar a terme aquestes investigacions. «¿Així és com premien els policies que persegueixen els corruptes?», li han preguntat per acabar raonant que, d’aquesta manera, el que fan és enviar el missatge que els polítics volen una policia «dòcil» i «submisa». Ramon Espadaler, exconseller d’Interior i persona que va fer Trapero cap dels Mossos el 2013, ha posat el focus en representació del PSC sobre la mateixa qüestió, però estrenyent d’altra banda. Espadaler li ha qüestionat Elena per què no ha volgut investigar el fet que l’intendent Rodríguez demanés al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’empara judicial el 2019 per poder seguir amb aquestes investigacions que afectaven el Govern, en especial, la que estrenyia el cercle sobre Buch.

Fets «greus»

Notícies relacionades

«No pot dir que no sap res d’aquest assumpte perquè vostè encara no havia arribat a càrrec seu», ha criticat Espadaler. «No pot perquè al seu costat hi ha una persona que sí que ho sap –en al·lusió al director general Pere Ferrer que l’acompanyava en la seva compareixença i que ja exercia aquest càrrec quan Rodríguez va sol·licitar la protecció judicial–». L’intendent Rodríguez i el responsable de la Unitat Anticorrupció van acudir a l’estament judicial perquè suposadament rebien pressions per part de Sallent i de Ferrer quan investigaven Buch, Borràs o la trama del 3%. Fos cert o no que van existir aquestes pressions, Espadaler ha evidenciat que el fet que els jutges concedissin tal empara és un fet greu que Elena hauria d’haver volgut aclarir. «Les seves explicacions no ens han convençut», ha assegurat en la mateixa línia que han argumentat la resta de formacions de l’oposició que, a l’uníson, han acusat Elena de lliurar-se de Trapero i Rodríguez per ser policies «incòmodes».

El conseller, en el seu to conciliador habitual, ha promès crear un nou protocol en col·laboració amb jutges i fiscals que garanteixi que ningú pugui interferir en investigacions criminals delicades. També ha assegurat que, si sota el seu mandat té constància que algú a la conselleria o al mateix cos de Mossos s’immisceix en indagacions judicialitzades, aquest serà «acomiadat». I sobre la causa que investiga un jutjat i que afecta els Bombers de la Generalitat, per una facturació irregular en el contracte amb una empresa de manteniment dels camions, Elena ha explicat que va liquidar aquest contracte una setmana després d’arribar a la Conselleria, el mes de juny passat, i que s’ha posat a disposició de la justícia per aportar tota la informació que reclami per al seu aclariment.