Esmorzar informatiu a Madrid

El Govern central aposta per «eixamplar majories» per a la reforma laboral després de la negativa d’ERC

  • El ministre de la Presidència al·lega que la laboral és una reforma «d’Estat, de país» i «no té sentit donar l’esquena» a sindicats i empresaris

  • Els socialistes confien a poder desbloquejar la negociació amb el PNB, imprescindible perquè el sí de Cs sigui útil per convalidar sense canvis el text

El Govern central aposta per «eixamplar majories» per a la reforma laboral després de la negativa d’ERC

EFE / RODRIGO JIMÉNEZ

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La reforma laboral és «prioritària» per al Govern i, a quinze dies de la votació en el Congrés, el PSOE no renuncia a cap opció. Ni a treure-la amb els socis habituals, amb el bloc d’investidura, ni a tirar-la endavant amb l’ajuda de Ciutadans. El principi bàsic que reitera el cercle de Pedro Sánchez és que el decret llei ha de convalidar-se sense més ni més, sense introduir canvis posteriorment, perquè cal «preservar» el text pactat amb patronal i sindicats. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, mà dreta del cap de l’Executiu, el va traslladar de nou aquest dijous en un esmorzar informatiu a Madrid, i a més va llançar un missatge important, dirigit tant a Unides Podem com als grups parlamentaris: per als dos anys que queden de legislatura, el Govern aposta per «eixamplar majories».

Dit d’una altra manera, que Sánchez pretén obrir el perímetre dels acords en «qüestions fonamentals». I la nova legislació del mercat de treball n’és una. Els socis d’esquerres, els grups «que aconsegueixen acords amb el Govern freqüentment», són «forces prioritàries» en el diàleg del bipartit, va esgrimir Bolaños, però la laboral és una reforma «d’Estat, de país», i «no té sentit donar l’esquena a sindicats i empresaris». De manera que «totes les forces polítiques» haurien d’estar, segons el seu parer, «a l’altura» i recolzar el text a la Cambra baixa. En aquesta equació, públicament s’estén la crida al PP, però a la pràctica l’Executiu ja sap que no pot comptar amb els seus vots pel rebuig taxatiu que ha avançat Pablo Casado.

El ministre va insistir que la reforma laboral és «un bon acord», en què la redacció és «equilibrada» i en què el seu principal valor és que ha sigut pactada pels «protagonistes» de les relacions del mercat de treball, empresaris i treballadors, i que permet que els primers tinguin «alternatives per no recórrer a l’acomiadament» i els segons «no pateixin la xacra de la temporalitat i de la precarietat». Els agents socials han «estat a l’altura», va dir, dirigint-se als secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, presents en l’esmorzar informatiu, i per això les forces polítiques ara han de «sumar-se a un bon acord, perquè tots guanyen». «Qui hi està en contra és qui pretén imposar la seva voluntat a la de la resta», va raonar.

L’argument que esgrimeix el Govern per «eixamplar les majories» és que els acords s’han de mantenir vius. «Hem de ser capaços que els acords portin a polítiques públiques que siguin de tots, perquè garanteix que perdurin [...]. Volem un acord ampli [sobre la reforma laboral] i que perduri en el temps», va assenyalar el titular de la Presidència.

«No és un projecte de ningú»

Bolaños va fer èmfasi en el fet que la reforma del mercat de treball «no és un projecte de ningú, és d’Espanya, és del Govern en el seu conjunt i hauria de ser-ho de la majoria de forces». Una indirecta de retruc, per cert, a Yolanda Díaz, a qui els socialistes acusen d’intentar capitalitzar el pacte. El ministre va recordar llavors que l’Executiu no vol cap canvi en el text, malgrat que a Unides Podem s’obren a estudiar modificacions mínimes per atraure els socis d’investidura. «Volem preservar aquest acord, respectar-lo», perquè és fruit d’«equilibris» complexos. En el torn de preguntes, l’home fort de l’Executiu no va voler referir-se a cap força en concret, tampoc a Cs, que es pot convertir en un actor fonamental, o en el PNB, amb qui la direcció del PSOE es reuneix aquest dijous a Bilbao. De nou va apel·lar al seu «sentit de responsabilitat» i els va reiterar que l’«estranyaria» que preferissin el marc imposat pel PP el 2012 i no l’impulsat per l’Executiu. És, doncs, «un projecte de país».

Després de l’esmorzar, fonts del Govern es van mostrar «confiades» en la cita amb la formació nacionalista, i van demanar no donar «cap vot per fet». Aquest dijous, el president del PNB, Andoni Ortuzar, va remarcar que la «responsabilitat» del seu partit és amb Euskadi, i això el porta a «defensar la prevalença dels convenis autonòmics davant el marc estatal». «Si això no es garanteix, el nostre vot serà no, sense abstencions tàctiques». Des de l’ala socialista de l’Executiu es responia que intentaran convèncer els nacionalistes, igual que a ERC, que «no hi ha marge» per introduir canvis, i que ni sindicats ni patronal volen obrir aquest meló. La CEOE va ser duríssima ahir dimecres i va advertir que si es toca una coma no només abandonarà el pacte, sinó que no s’asseurà a negociar més.

El Govern va trobar auxili en la seva argumentació en unes paraules d’Unai Sordo als periodistes al final de l’esmorzar de Bolaños. El líder de CCOO va demanar als grups que hi hagi una «convalidació del decret», sense més ni més, i que siguin conscients que queden dos anys de legislatura en què podran prendre’s «més mesures de caràcter laboral». El dirigent sindical va demanar als partits d’esquerres que «pensin més en la possibilitat que milions que treballadors a Espanya tinguin un contracte indefinit», en els «problemes de la gent», i menys en les «pròximes eleccions generals», perquè aquesta és una «bona reforma».

En resposta al PNB, va recordar que ja existeixen convenis estatals, provincials i autonòmics i la prevalença d’aquests últims «no s’ha abordat» en la negociació dels últims nou mesos. «No hi ha cap canvi en la legislació i queden dos anys de legislatura. El que toca ara és convalidar la reforma», va reiterar.

L’estratègia del PSOE passa per «no abaixar els braços» i «convèncer fins a l’últim minut els grups» que no es pot tocar ni un pèl de la reforma, perquè les línies vermelles estan molt clares.

Notícies relacionades

I respecte a l’hipotètic suport de Cs, que podria incomodar Unides Podem, fonts governamentals van assenyalar que no s’està «negociant» amb els taronges, per la qual cosa els morats no poden «boicotejar» ni donar el seu «consentiment» a una negociació que no s’està produint.

Mentrestant, la polèmica amb el PP a compte dels fons europeus continua. Bolaños va reconèixer que des del Govern «preocupa» que els conservadors intentin «sembrar dubtes» en un tema en què Espanya és un «exemple de gestió» a la UE, com ho prova el fet que és l’únic país que ja ha rebut un primer desemborsament a l’haver complert els requisits. «Només demano al PP patriotisme», perquè la imatge d’Espanya «no és la que dona el Govern, és també la que donen ells». «I ningú a Europa entén què està fent el PP. A Europa estan fent el ridícul», va afirmar. L’Executiu reclama als populars que «recapacitin» i «col·laborin» perquè els fons es «consolidin».