ERC i Bildu, molt durs

El PSOE corteja el PNB per poder salvar la reforma laboral amb Cs si l’esquerra s’enroca

  • El secretari d’Organització i el portaveu al Congrés es reuneixen aquest dijous a Bilbao amb la cúpula nacionalista per buscar, com a mínim, la seva abstenció

  • La flexibilització de la formació basca és clau perquè a Sánchez li pugui ser útil el recolzament de Cs. Unides Podem insisteix a pactar només amb els socis

El PSOE corteja el PNB per poder salvar la reforma laboral amb Cs si l’esquerra s’enroca

EFE / MARISCAL

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Quinze dies per a la votació al Congrés de la reforma laboral. Els socis del Govern, ja han deixat negre sobre blanc els marges de negociació. Què estan disposats a cedir i què no. Però també han delineat els límits el PSOE i Unides Podem. Els morats tenen la vista només posada a l’esquerra parlamentària, i admeten que es puguin incorporar petits canvis. Però Pedro Sánchez ha traslladat, a través del seu equip, que no vol cap canvi en el decret, que és prioritari «preservar» l’acord al qual s’ha arribat amb patronal i sindicats com està, sense introduir posteriorment esmenes, i per a això explora les vies de camí amb el bloc d’investidura, però sense desdenyar Ciutadans.

Però perquè la suma amb els taronges sigui operativa, l’Executiu necessita com a mínim l’abstenció dels sis diputats del PNB. Un moviment que intentarà aquest mateix dijous, en una reunió a Bilbao. Just l’endemà del cop de porta i l’avís rotund d’ERC: no acceptarà el text «tal com està» ni vota «projectes personals». Un missatge inequívoc dirigit a la vicepresidenta segona i titular de Treball, Yolanda Díaz.

El portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez, i el secretari d’Organització del partit, Santos Cerdán, mantenen un dinar de feina amb el president de la formació ‘jeltzale’, Andoni Ortuzar, i amb el seu representant a la Cambra baixa, Aitor Esteban. Dinar en el qual tots quatre seran acompanyats pel nou líder del PSE, Eneko Andueza, i el seu cap de l’aparell, Miguel Ángel Morales. A Ferraz recorden que al novembre Cerdán i Gómez es van veure amb els dos dirigents bascos a Madrid, i van quedar a «visitar-los». Però l’entrevista a Bilbao es produeix en un clima que els socialistes interpreten com a més favorable: aprecien una certa «flexibilització» en la postura del PNB.

Els nacionalistes exigeixen que es reconegui la prelació dels convenis autonòmics, però aquesta mateixa setmana Esteban admetia que «la base està feta». «L’acord», va apuntar «en un percentatge extens, està fet, però algunes petites modificacions són assumibles i no trenquen el nucli del pacte i haurien de sortir endavant». «Veurem què ens planteja el PNB. Els veiem amb una altra actitud», indiquen en la direcció socialista a aquest diari.

La CEOE endureix la seva posició

Notícies relacionades

El PSOE persegueix l’abstenció o el vot favorable de la formació d’Ortuzar, i també que s’oposi a la tramitació de la reforma com a projecte de llei, que suposaria la incorporació de canvis. Aquest punt és clau per a Sánchez: no vol perdre la patronal sota cap concepte, i aquesta va advertir aquest dimecres no només que no acceptarà que es toqui «una coma» del text acordat, sinó que si hi ha modificacions no s’asseurà a cap taula de negociació més, tal com va informar ‘El Periódico de España’.

L’abstenció del PNB permetria al PSOE i Unides Podem (154 vots), arribat el cas, treure la reforma amb el sí dels nou diputats de Cs i el suport d’altres petites formacions, fins i tot amb el no d’ERC i Bildu, els dos socis més durs. Els socialistes assenyalen que comptarien amb el recolzament del PDECat (4), Terol Existeix (1), Coalició Canària (1), Nova Canàries (1), Partit Regionalista de Cantàbria (1) i, com a mínim, l’abstenció de Més País (2), Compromís (1) i UPN (2). Sís i abstencions que sumarien més que els nos del PP (89), Vox (52), Junts (4), CUP (2), BNG (1) i també d’ERC (13) i Bildu (5).