Al Congrés

El Govern aconsegueix un primer pacte amb els seus socis per accelerar la reforma de la llei mordassa

  • El PSOE i Unides Podem obtenen el ‘sí’ d’ERC i EH Bildu per limitar a dues hores les identificacions a comissaria

Manifestació en contra de la ’llei mordassa’ a València.

Manifestació en contra de la ’llei mordassa’ a València. / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La derogació de la ‘llei mordassa’ comença a agafar velocitat. El Govern ha aconseguit aquest dimecres un primer acord amb els seus socis per substituir la llei de seguretat ciutadana que va aprovar el PP el 2015 per un nou text. Malgrat els recels inicials d’ERC i EH Bildu, el PSOE i Unides Podem han aconseguit el seu suport per aprovar alguns dels canvis que van pactar fa dos mesos. Entre les mesures que han rebut aquest primer vistiplau, que no és definitiu, està la limitació de dues hores a comissaria per identificar qualsevol ciutadà.

El compromís del Govern de coalició el desembre del 2019 va ser derogar la ‘llei mordassa’ «al més aviat possible». No obstant, fins aquest dimecres no ha tingut lloc la primera reunió al Congrés dels Diputats per treballar sobre un text alternatiu que va registrar el PNB fa més d’un any. Fonts d’Unides Podem presents en la ponència han mostrat la seva «satisfacció» per l’«amplíssim acord» aconseguit amb els socis del Govern per introduir en la proposta dels ‘jetzales’ les seves esmenes, malgrat les «grandíssimes reticències» que van mostrar en un primer moment. Les mateixes veus reivindiquen la tasca del secretari d’Estat per a l’Agenda 2030, Enrique Santiago, en les negociacions amb els grups parlamentaris.

Socialistes i morats van reactivar la tramitació de la llei al novembre, quan van consensuar una vintena d’esmenes. ERC, el PNB i EH Bildu –en algunes votacions s’hi ha sumat Cs– han donat el seu ‘sí’ a la gran majoria d’aquests canvis, tot i que mantenen les seves pròpies correccions amb l’ànim d’introduir-les més endavant. No obstant, encara no s’han tocat els articles més polèmics de la norma, on l’acord resulta més complex. La intenció dels partits del Govern és ultimar el dictamen en una pròxima reunió el 15 de febrer perquè el text sigui discutit després en comissió i, finalment, aprovat en el ple del Congrés.

Temes pendents

Notícies relacionades

Entre els acords aconseguits, que només afecten els primers 19 articles de la llei, està el límit de dues hores per identificar una persones a comissària, tret de causes excepcionals degudament justificades. A més, la persona haurà de ser després tornada al lloc en el qual no va poder ser identificada quan hagi sigut traslladada a dependències policials en una localitat diferent i sempre i quan no afecti les necessitats del servei policial. D’altra banda, es retoca la proposta del PNB per garantir que les restriccions de trànsit i controls en la via pública només es produeixin per «supòsits d’alteració greu i efectiva de la seguretat ciutadana».

Queden per tractar les propostes de socialistes i morats per blindar el dret de reunió i de manifestació, així com que les mobilitzacions convocades per causes imprevistes no hagin de ser comunicades. Altres dels assumptes més polèmics són la reforma dels protocols de l’ús de la força policial, eliminar la prohibició de captar i difondre imatges de les forces i cossos de seguretat, o establir unes sancions més baixes i que s’adaptin a la situació econòmica del multat. A més, el PSOE i Unides Podem volen eliminar qualsevol menció a les devolucions en calent d’estrangers.