Setmana de protestes

Policies, guàrdies, Casado i Abascal es concentren contra la reforma de la llei de seguretat ciutadana

  • El PP ha desplegat els càrrecs de la seva executiva en diverses ciutats per recolzar la mobilització dels sindicats policials

Policies, guàrdies, Casado i Abascal es concentren contra la reforma de la llei de seguretat ciutadana
2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Representants sindicals de la Guàrdia Civil i de tots els cossos policials, excepte els Mossos d’Esquadra, així com agents de lliurança han acudit aquest migdia a les portes de les delegacions i subdelegacions del Govern a totes les capitals de província per manifestar el seu rebuig d’una reforma de la llei de seguretat ciutadana, anomenada pels seus crítics com ‘llei mordassa’.

A la concentració a Madrid hi han acudit el president del PP, Pablo Casado, i el de Vox, Santiago Abascal, els dos líders dels partits de la dreta que es disputen la influència en la protesta dels agents. El Partit Popular, de fet, ha desplegat diversos càrrecs de la seva executiva nacional en la mobilització: Cuca Gamarra i Ana Vázquez també a Madrid; Ana Beltrán a Barcelona, Pablo Montesinos a Màlaga, Jaime Olano a Lugo, Belén Hoyos a València, Antonio González Terol a Saragossa i Javier Maroto a Segòvia.

Les concentracions s’han desenvolupat sense incidents, amb una participació que xifren com a «molt positiva» fonts de la plataforma convocant, No a l’Espanya Insegura, integrada per 40 col·lectius policials sota el lideratge del Sindicat Unificat de Policia i l’Associació Unificada de la Guàrdia Civil. A la manifestació han donat el seu recolzament les franquícies sindicals de Jusapol, rivals de les altres dues centrals, que han desplaçat de la representació majoritària els dos cossos de seguretat de l’Estat. Per la dispersió de la protesta, no hi ha un recompte de participants.

Comunicat

Durant les concentracions, la plataforma No a l’Espanya Insegura ha difós un comunicat llegit al carrer en què explica que la protesta es deu a «la imposició del Govern i dels seus socis d’una modificació de la llei de seguretat ciutadana sense diàleg i arbitrària» i al «cansament que sent la majoria dels ciutadans i els policies d’aquest país, que aposten per la integritat de la societat i de l’Estat de dret».

Els convocants han advertit que les actuacions policials «s’estan veient compromeses per la pèrdua del principi d’autoritat», que consideren «fonamental en la protecció de l’ordre constitucional i de la pau social», i han augurat que «les agressions a policies» en el futur «es veuran més agreujades amb l’aprovació d’aquesta llei».

El comunicat deplora algunes de les propostes de reforma o anul·lació de la llei que han transcendit, de moment només als mitjans, i que més encenen l’oposició dels agents: la limitació a dues hores del temps de retenció d’un indocumentat, l’eliminació de la presumpció de veracitat en la denúncia d’un policia, la limitació de material antiavalots, la desaparició de l’obligació de notificar una convocatòria de manifestació i la rebaixa de les infraccions per tinença d’estupefaents al carrer.

Notícies relacionades

Segons l’opinió de la plataforma, la reforma de la llei «contribueix a la creació d’una societat més desprotegida i insolidària amb la ciutadania que sí que creu en l’ordre i la convivència». «Les mobilitzacions d’avui només seran el primer pas», adverteix.

De fet la mobilització d’aquest dimecres s’ha convertit en el pròleg de la manifestació que Jusapol i desenes d’organitzacions policials adherides han convocat per a aquest dissabte a Madrid, a què tenen prevista la seva assistència els líders de Vox i PP, a més de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida.