Crisi del coronavirus

Espanya vol «liderar» a la UE el debat cap a la ‘gripalització’ de la pandèmia

  • Darias afirma que és «oportú» obrir el «debat» i preparar el camí per tenir preparat el canvi de vigilància quan acabi la sisena onada, malgrat l’oposició de l’OMS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Tot i que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Agència Europea del Medicament (EMA) han avisat que és precipitat plantejar que la covid comenci a tractar-se com una malaltia endèmica, ja que la contagiositat de la variant òmicron, que podria infectar més de la població europea en les pròximes setmanes, el Govern espanyol ha insistit aquest dimecres que és «oportú i necessari» obrir el debat, en línia amb la tesi mantinguda dilluns per Pedro Sánchez.

És més, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha precisat que Espanya «vol liderar el debat» al si de la UE, on segons ha remarcat hi ha alguns països que també veuen amb bons ulls que es comenci a dissenyar la transició cap a una ‘gripalització’ del virus, cosa que suposaria deixar de notificar diàriament tots els casos i fer una vigilància a través d’uns centres sentinelles, entre altres possibles canvis.

No obstant, són molts els especialistes i societats mèdiques (no totes) els que consideren imprudent abraçar aquest missatge esperançador en plena sisena onada i quan encara no s’entreveu el pic, malgrat que segons la titular de Sanitat «la velocitat de creixement s’ha alentit en l’última setmana».

Després de la sisena onada

Entre les comunitats autònomes també hi ha administracions que veuen necessari començar a preparar el terreny cap a un nou sistema de notificació i vigilància, com Castella-la Manxa i Madrid, tot i que és compartit que per a la seva posada en marxa primer s’ha d’esperar que amaini la sisena onada. «Hem d’adaptar el sistema a una nova vigilància una vegada superada la sisena onada, mai abans», ha aclarit Darias després de la reunió setmanal del Consell Interterritorial.

La ministra ha refusat avançar detalls sobre la nova estratègia en la qual ja treballen els experts de la ponència d’alertes. Primer, ha al·legat, ha de ser consensuada en aquest grup, al Consell Interterritorial i als fòrums internacionals. No obstant, ha augurat que la «transició» entre una «vigilància d’emergència», on es tracta de comptabilitzar tots els casos, o una altra de «sostinguda», de més «qualitat» i «compatible amb el seguiment d’altres virus» serà «complexa».

Cobertura vacunal

«Hem d’anar amb calma però avançant cap a nous escenaris» perquè és «la ciutadania la que requereix» que les autoritats s’anticipin «amb prudència i cautela però constatant que estem davant un estadi diferent, que té a veure amb l’altíssima cobertura vacunal, en la qual Espanya és un referent», ha remarcat.

Referent a això, ha avançat que aquest dijous la Comissió de Salut Pública estudiarà ampliar a nous grups etaris la dosi de reforç, que fins ara se subministra als més gans de 40 anys i als immunitzats amb AstraZeneca i Janssen, entre altres col·lectius.

Hospitalitzacions

Notícies relacionades

Gràcies precisament a la vacunació, l’explosiva incidència que està deixant òmicron no s’està traduint en un nivell equiparable d’hospitalitzacions o morts. Segons ha precisat Darias, només el 2% dels infectats entre el 13 i 26 de desembre han necessitat assistència hospitalària, davant el 6% dels dos mesos previs. I el previsible, segons Sanitat, és que els ingressos no superin els provocats per la tercera onada, després de les festes de Nadal del 2020.

Així mateix, la ministra ha explicat que ha culminat la negociació amb Pfizer per a la compra de 344.000 unitats del seu medicament contra la covid.