Opinió Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Per cada mentida de la dreta, una realitat al BOE

Per cada mentida de la dreta, una realitat al BOE

EFE / NACHO GALLEGO

4
Es llegeix en minuts
Luz Martínez Seijo
Luz Martínez Seijo

Diputada per Palència i secretaria de Política Social, Educació i Universitats del PSOE. Portaveu d'Educació del Grup Parlamentari Socialista. Llicenciada en Filologia Anglesa, doctora en Planificació i Innovació Educativa per la Universitat d'Alcalá.

ver +

Gairebé han passat dos anys des de l’inici d’aquesta legislatura, del primer Govern de coalició en la història recent d’Espanya. Dos anys que han estat marcats per una gran dificultat sobrevinguda per una pandèmia mundial, catàstrofes meteorològiques i fins i tot l’erupció d’un volcà.

Però si hi ha hagut una dificultat afegida, és la provocada per les campanyes de desinformació impulsades per la dreta. Per cada llei que aquest Govern central ha impulsat, la dreta iniciava una campanya difamatòria; per cada reforma iniciada, la dreta una nova mentida, i per cada acord assolit, la dreta llançava la seva pròpia campanya d’insults, manipulacions i la recerca de la confrontació.

 No obstant, el balanç d’aquest Govern no pot ser millor. Hem començat un nou any amb la satisfacció de comprovar objectius complerts i donar resposta als compromisos assolits amb la societat.

 Qualsevol Govern ha d’assumir els seus compromisos plantejats en el  programa electoral, en aquest cas es tracta de complir amb els dels dos partits que componen el Govern de Coalició Progressista, i per tant complir amb el programa de Govern assolit en l’acord per a la investidura. Complir tants compromisos és difícil, quan es tracta d’assolir-los entre dues organitzacions polítiques diferents ho és més, però quan s’hi suma una pandèmia que genera una crisi sanitària, econòmica i social de les dimensions que estem vivint, la complexitat social es multiplica.

No obstant, aquest Govern no simplement ha atès les infinites necessitats i problemes que han anat sorgint al llarg d’aquests gairebé dos anys de pandèmia, prenent mesures i legislant per a l’excepcionalitat del moment, buscant solucions per a situacions inèdites en la història d’Espanya, sinó que a més ho ha fet amb brillantor, destacant en l’àmbit internacional pels assoliments en la vacunació, en una campanya en la qual som líders mundials amb nou de cada 10 persones vacunades, o en el sistema educatiu, en el qual ha primat la presencialitat i s’ha aconseguit que no es tanquin escoles, fins i tot en els moments més complicats que es van viure en el curs passat. 

Però esmentem també els centenars de mesures que es van prendre per impulsar l’economia:  les prestacions als autònoms o els crèdits ICO per mantenir l’activitat econòmica, les ajudes als sectors més perjudicats pel tancament d’activitat i per les limitacions imposades pel confinament, mantenir els llocs de treball amb els ertos i tirar endavant mesures per evitar una bossa més gran d’exclusió social: mesures per impulsar l’ocupació juvenil, ajudes per a la vivenda, bonus tèrmics, etc., i per descomptat les innombrables mesures que s’han hagut d’adoptar en el sistema de salut per atendre l’excepcionalitat viscuda en el sistema sanitari.

 I tot això alhora que el Govern complia amb el compromís d’una agenda reformista en tots els àmbits i alhora generar una nova economia verda i digital.

En aquests dos anys hi ha hagut una enorme activitat al BOE, des de les reformes més recents aprovades i publicades com l’actualització i modernització del nostre sistema públic de pensions; la llei de la cadena alimentària, la llei de residus i sòls contaminats, la llei de canvi climàtic, lleis fonamentals per garantir un planeta net i sa a les futures generacions; la creació de l’ingrés mínim vital, que sorgeix com a instrument contra la pobresa infantil; la LOMLOE, una llei reformista i transformadora de l’educació espanyola per aconseguir homologar-la a la de la resta dels països de la Unió Europea, i que juntament amb l’acabada d’aprovar llei de formació professional seran les bases per al futur de la nostra societat, per a la preparació i formació dels treballadors del present i del futur.

Butlletins oficials de l’Estat que inclouen l’ampliació de drets i llibertats amb la llei d’eutanàsia, que reconeix el nou dret a la mort digna, i pactes que ens fan mirar amb menys vergonya la xacra social que suposa la violència de gènere al nostre país i que tantes dones pateixen diàriament.

I sí, en aquests dos anys s’ha avançat enormement malgrat la pandèmia i la dreta. Avui són 20 milions les persones ocupades a Espanya, una xifra històrica. S’ha reduït el nombre d’aturats registrats al nivell d’abans de la pandèmia; s’ha avançat en l’equiparació salarial entre homes i dones; el salari mínim interprofessional ha passat de 735,90 euros a 965; i s’han assolit nous drets laborals a través de lleis innovadores, com la ‘llei rider’.

Avui estem preparats per gestionar els primers 10.000 milions dels 70.000 milions d’euros que s’han aconseguit per a Espanya a la Unió Europea, els fons europeus ens permetran l’estabilitat que Espanya necessita per afrontar molts dels reptes que aquesta agenda transformadora legislativa ha introduït i que és imparable. I arribem al més recent, l’acord assolit amb sindicats, agents socials i empresaris per reformar i actualitzar el marc de les relacions laborals al nostre país, un marc contestat i rebutjat justament durant anys.

Notícies relacionades

Queden dos anys per davant, de reformes i projectes importants: la llei de vivenda, la llei universitària, la llei d’igualtat de tracte i moltes altres que veuran la llum pròximament.

Davant fets, davant dades, davant la realitat que tots vivim dia a dia, davant els temps tan complicats que estem vivint en aquests dos últims anys, es pot esperar integritat, decència, moral i ètica d’aquells que haurien de representar la ciutadania, però desgraciadament s’embruten amb multitud de capes de mentides, insults i falsedats per enterbolir i ocultar la realitat de tot el que s’ha complert en aquests dos anys.  Només fa falta mirar el BOE dia a dia.

Temes:

PSOE