Escenaris de futur

El sobiranisme reinicia curs buscant de nou la seva unitat perduda

  • Junts sospesa canvis de rumb, la CUP s’aferra a un altre referèndum i ERC manté el pla pactat

El sobiranisme reinicia curs buscant de nou la seva unitat perduda

Enric Fontcuberta/Efe

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Dilluns, 22 de novembre. La portaveu de Junts per Catalunya reclama una reunió urgent al més alt nivell pel (enèsim) desacord, aquesta vegada sobre els pressupostos. Gairebé dos mesos després, no consta que s’hagi produït la trobada ni –el més important– que hi hagi hagut canvis en la desunió estratègica del sobiranisme, que continua com a gran assignatura pendent d’aquest espai polític en la reobertura del curs després de les vacances. Els actors implicats assumeixen l’evidència mentre es llancen invectives més o menys directes sobre què fer per caminar cap a la independència.

El president, Pere Aragonès, ha plantejat ja públicament la necessitat d’abordar un pla b si la taula de diàleg amb el Govern no dona fruits. A Junts aprofiten per llançar dards en privat i en públic, mentre que la CUP s’ha instal·lat en la reclamació d’un nou referèndum d’independència, que els altres dos socis rebutgen. Davant d’aquesta situació, les entitats socials de l’independentisme miren sense èxit de posar oli als mecanismes de coordinació.

Junts sondeja escenaris

Notícies relacionades

Junts és la que més ha llançat, en públic i en privat, globus sonda sobre escenaris de futur. De portes endins, diputats de la formació aposten per escurçar el període de dos anys de marge que s’ha donat a la taula de negociació. Aquestes veus consideren que el pacte d’ERC amb els comuns per als pressupostos catalans ha obert la veda per poder replantejar-ho tot. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, de JxCat, no desaprofita l’ocasió per exigir concrecions i fins i tot per proposar que l’eventual tornada de l’expresident Carles Puigdemont serveixi per «culminar la independència», segons ha afirmat a ‘El Nacional’, sense detallar com.

ERC, en canvi, manté el rumb previst, sense desatendre el flanc dels més radicals, per la qual cosa Aragonès ha recordat que el pacte amb JxCat inclou també buscar alternatives de futur. Però els republicans no han mostrat ni un símptoma de nerviosisme davant els moviments dels seus socis i mantenen el pla previst. Mentrestant, les reunions urgents al més alt nivell continuen esperant. I els fruits d’aquestes cites, encara més.