Emergència sanitària

Sánchez vol «intensificar accions» contra el virus però descarta restriccions dures

«El risc és cert i real», afirma el cap de l’Executiu al convocar la Conferència de Presidents, que tindrà lloc dimecres

Sánchez vol «intensificar accions» contra el virus però descarta restriccions dures

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez creu que ha arribat el moment d’«intensificar les accions» contra el virus, però descarta tornar a aprovar restriccions dures que afectin la llibertat de moviments. Durant una declaració institucional a Barcelona, on aquest diumenge participarà en la clausura del congrés del PSC, el cap de l’Executiu ha convocat la Conferència de Presidents, que dimecres que ve reunirà tots els mandataris autonòmics, i ha volgut transmetre un missatge de «tranquil·litat i confiança» a la població, mentre ha advertit del «risc cert i real» d’aquesta sisena onada, marcada per l’expansió de la variant òmicron, molt més contagiosa que les anteriors.  

Tornar a instruments tan severs com el confinament estricte, una mesura que Països Baixos acaba d’aprovar fins al 14 de gener, està descartat. Després de les clatellades del Tribunal Constitucional als estats d’alarma, en principi el Govern hauria de recórrer a l’estat d’excepció. I amb el Nadal a dues passes (la cita amb els presidents autonòmics se celebrarà només dos dies abans de nit de Nadal), tampoc és que tingui gaire marge ni capacitat de reacció. Les decisions es prendran de forma conjunta amb les autonomies, però tot apunta iniciatives com limitar les grans aglomeracions i restringir l’oci nocturn i els interiors de l’hostaleria. De moment, la Comunitat de Madrid, com tantes altres vegades des de l’inici de la pandèmia, ja ha anunciat que està en contra d’aprovar noves mesures.

Menys casos greus

Notícies relacionades

El president, que no ha admès cap pregunta, ha insistit que en aquesta onada hi ha un component diferent respecte a les prèvies: les elevades taxes de vacunació d’Espanya, on 38 milions de persones (el 89,7% de la població diana) tenen la pauta completa. Sánchez ha ressaltat que, en altres ocasions, amb xifres de contagis més baixes, hi havia moltes més morts i hospitalitzacions. La incidència acumulada ja se situa per sobre dels 500 casos, un nivell considerat de risc molt alt, segons els criteris del Govern. Els ingressos hospitalaris per covid gairebé s’han multiplicat per tres en els últims 30 dies, amb 6.667 pacients, però la xifra és molt inferior a les d’altres períodes. A hores d’ara de l’any passat, amb una incidència de 207 casos per cada 100.000 habitants, el nombre d’hospitalitzacions era gairebé el doble de l’actual: 11.336.

«La incidència continua sent inferior a la de països del nostre entorn, però que no la podem donar per bona. Ens adverteix d’un risc cert i real. Hem d’intensificar les nostres accions contra l’expansió del virus», ha dit Sánchez, que també ha tornat a assenyalar les vacunes i l’ús de la mascareta com a instruments principals per aturar la pandèmia.