Pandèmia de covid-19

Catalunya té el triple de contagis que fa un any, però les morts són un terç

Els malalts a les ucis són un 18,5% menys que el desembre del 2020, però l’explosió de nous casos tornarà a posar en perill el sistema sanitari

Catalunya té el triple de contagis que fa un any, però les morts són un terç

Álvaro Monge

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Alex R. Fischer
Alex R. Fischer

Infografia

ver +

Catalunya té, en aquests moments, el triple de contagis que tenia l’any passat per aquestes dates. Si el 15 de desembre, la Conselleria de Salut va registrar uns 6.978 nous casos, el 15 de desembre del 2020 eren 2.112. És a dir, ara mateix hi ha un 230% més de nous contagis que l’any passat.

No obstant, això no es tradueix en més nombre d’ingressos en ucis o de contagis. De fet, els dos indicadors són menors que el desembre del 2020. Dimecres hi havia a les ucis catalanes uns 281 malalts amb covid-19, davant els 345 del 15 de desembre del 2020. És a dir, els malalts greus ara mateix són un 18,5% menys que fa un any. Tot i així, les ucis estan pujant molt cada dia i el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) calcula que el territori tancarà l’any amb uns 350 malalts en aquestes unitats, una xifra com la de l’any passat.

El mateix passa amb la mortalitat. Si ara la mitjana de morts diàries a Catalunya és de 13, el 15 de desembre de l’any passat era de 39 morts per dia. És a dir, ara hi ha un 66% menys de morts per covid-19 que fa un any. O, el que és el mateix, un terç que hi havia llavors.

I això és gràcies a la vacunació contra el coronavirus, que, tot i que no protegeix del contagi, sí que evita la malaltia greu i la mortalitat. A Catalunya un 84,8% dels majors de 12 anys tenen ja la pauta completa de la vacuna. Dimecres, a més, la conselleria va començar a vacunar els menors de 5 a 11 anys, i també està avançant en les terceres dosis en els majors de 60 anys. Aviat es començaran a vacunar també d’aquestes dosis de record els majors de 40 anys, tal com ha aprovat el Ministeri de Sanitat.

«Dos termòmetres»

Notícies relacionades

Com explica el cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, tot i que la pandèmia ara mateix està «a l’alça», aquesta s’ha de mesurar amb dos termòmetres: un, el dels contagis, i l’altre, el dels ingressos i morts, que avancen a un ritme molt menor. «El segon va pujant a poc a poc, tot i que hàgim de desprogramar una mica. Això ho pot anar aguantant el sistema. Països com Dinamarca o Noruega, amb previsions terribles, han implantat mesures no tan diferents de les nostres, com les mascaretes en interiors», assenyala Trilla. Trilla demana augmentar les taxes vacunals i avançar en les terceres dosis. I, també, evitar un Nadal «multitudinari».

Els experts demanen a Salut que prengui restriccions perquè el creixement exponencial de casos implicarà un augment dels ingressos hospitalaris i de les morts. La vacuna no és suficient a aquestes alçades de la sisena onada. Aquest dijous, la doctora Magda Campins, presidenta del comitè científic assessor de la covid-19, ha explicat a TV-3 que ultimen un document per entregar aquest divendres al Govern en què s’apressarà a accelerar les terceres dosis i proposaran més mesures restrictives per Nadal: «Amb l’acceleració de la vacunació no n’hi ha prou, farien falta més restriccions», ha assenyalat l’experta.