Emergència sanitària

Sánchez convoca els presidents per estudiar noves restriccions davant l’avenç de la sisena onada

  • La Moncloa descarta de moment un nou confinament i vol que la cita entre el cap de l’Executiu i els mandataris autonòmics se celebri dimecres

Sánchez convoca els presidents per estudiar noves restriccions davant l’avenç de la sisena onada

JOSÉ LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern havia mantingut fins divendres que l’aprovació de noves restriccions per l’avanç de la sisena onada i la variant òmicron no era necessària. N’hi havia prou, segons els ministres, amb la prevenció, l’ús de mascareta i l’alta taxa vacunal. Però aquest dissabte el guió va canviar del tot. Al migdia, la Moncloa va emetre un breu comunicat en què informava que Pedro Sánchez convocarà la setmana que ve una Conferència de Presidents, l’òrgan que reuneix el cap de l’Executiu amb els mandataris autonòmics. 

L’objectiu de la convocatòria, que serà telemàtica i en principi tindrà lloc dimecres, van explicar després els col·laboradors de Sánchez, no és cap altre que analitzar la possibilitat de noves mesures per frenar l’escalada dels contagis, amb Espanya patint ja una incidència acumulada per sobre dels 500 casos diagnosticats per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, un nivell considerat de risc molt alt, segons els criteris del Govern. 

«Volem abordar la situació, compartir l’anàlisi entre tots, amb lleialtat institucional, i també estudiar noves mesures», van explicar fonts de la Moncloa. En l’entorn del president del Govern van evitar ser molt concrets sobre les iniciatives que defensarà Sánchez. «No volem que cap autonomia arribi a la cita amb la sensació que les decisions ja s’han pres», van insistir. La possibilitat d’aprovar un nou estat d’alarma que permeti un confinament domiciliari, mesura que ja defensen molts especialistes, està de moment descartada. També els tancaments perimetrals dels territoris. Però sí que hi ha sobre la taula altres iniciatives, com restringir l’oci nocturn, limitar l’aforament a l’interior dels bars i restaurants, nous tocs de queda i fixar un nombre màxim de persones en les reunions domèstiques. 

Ingressos triplicats

El tomb en l’escenari sanitari ha sigut molt ràpid. Els ingressos hospitalaris per covid gairebé s’han multiplicat per tres en els últims 30 dies, amb 6.667 pacients. Gràcies als alts nivells de vacunació, continuen sent xifres inferiors a les d’onades anteriors, però els experts alerten que hi pot haver un nou rècord de contagis, igual com en altres països de l’entorn europeu, a causa de l’entrada de la variant òmicron, molt més infecciosa, tot i que els riscos de malaltia greu i mort associats a la mutació estan per determinar. La situació arriba en un moment molt sensible: a les portes del Nadal, període que en principi dispararà encara més el nombre de positius, a causa de l’augment de la interacció social. L’amenaça del col·lapse hospitalari sobrevola des de fa dies.

En les últimes 48 hores hi ha hagut «un punt d’inflexió», va dir aquest dissabte a Antena 3 la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que es va remetre sobre noves restriccions a què decideixi la Conferència de Presidents. Però nombrosos experts portaven alertant d’aquesta situació des de molt abans. La tendència a l’alça dels contagis porta setmanes registrant-se, amb una velocitat constant. 

Tot i així, el Govern anava aquí de la mà de les autonomies. Com l’Executiu, les comunitats s’han resistit fins ara a aprovar noves restriccions. Només Catalunya ha fet un pas en aquest sentit, i molt lleu, al recuperar la quarantena per a tots els contactes pròxims a un positiu, estiguin vacunats o no. Des de fa uns quants dies, segons fonts sanitàries, els serveis de salut de diversos territoris han intentat conscienciar sense èxit els seus presidents autonòmics de la necessitat de prendre mesures severes per aturar la sisena onada. La convocatòria de Sánchez, que ha pres la decisió després del Consell Europeu celebrat dijous a Brussel·les, on va intercanviar impressions sobre la pandèmia amb els presidents d’altres països que ja han pres mesures, ve a obrir un nou escenari. El discurs que la mascareta i la vacuna eren prou instruments ha quedat enrere. 

La data escollida 

Isabel Rodríguez, ministra de Política Territorial i portaveu de l’Executiu, va trucar als presidents autonòmics aquest dissabte per comunicar-los la reunió. Un, l’asturià Adrián Barbón, està hospitalitzat, notant en carn pròpia l’expansió de la variant òmicron. El Govern vol que la conferència, que en un símptoma de la relativa tranquil·litat sanitària dels últims mesos no es reunia des del 30 de juliol, se celebri dimecres de la setmana que ve. La data encara no està tancada, però a la Moncloa consideren que «no convé anar més enllà d’aquest dia», atesa l’evolució de la pandèmia.

A falta de conèixer els detalls i l’ordre del dia de la cita de la setmana vinent, fonts pròximes al president de la Generalitat, Pere Aragonès, van assenyalar a Efe que la reunió ha de servir per «decidir conjuntament» les mesures a adoptar. Fins i tot la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va canviar el seu habitual to, tot i que va deixar clar que rebutja l’adopció de restriccions. «Venen setmanes de molt contagi per la nova variant de covid, però aquesta no és com les altres –va escriure a Twitter–. Per això considerem que hem de seguir amb les mateixes polítiques. Precaució i vacunació massiva, sense tancaments ni més prohibicions».

Notícies relacionades