Campanya contra la vicepresidenta

Casado toca a sometent contra Calviño després d’una topada personal

  • Malestar intern al PP per l’ús que el seu líder està fent d’una «conversa privada»

Casado toca a sometent contra Calviño després d’una topada personal

EFE / CHEMA MOYA

5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pablo Casado va decidir dijous centrar la seva oposició al Govern en la figura de Nadia Calviño, una vicepresidenta que fins ara s’havia deslliurat bastant del flagell del principal partit de l’oposició, més bolcat en Pedro Sánchez i els seus socis «filoetarres» i la «comunista» Yolanda Díaz. Una topada personal entre Casado i Calviño dimecres va portar el líder del PP a tocar a sometent i demanar al seu grup parlamentari i els portaveus territorials que carreguin contra la número dos de l’Executiu. El resultat es pot enumerar: més de 100 preguntes per escrit registrades al Congrés i la petició al president del Govern que la faci fora del Consell de Ministres per «defraudadora fiscal».

L’origen d’aquest episodi es remunta a dimecres quan, en la sessió de control al Govern, Casado va reclamar a Sánchez explicacions pels escàndols dels menors tutelats a les Balears i va fer referència a la condemna de l’exmarit de la vicepresidenta del País Valencià, Mónica Oltra, per abusar d’una menor tutelada. També va ser el dia del «¿què cony ha de passar a Espanya perquè vostè assumeixi alguna responsabilitat?». Poques hores després, Calviño i el líder del PP van acudir a un acte i, en privat, la vicepresidenta va recriminar a Casado aquests comentaris. «Estic fastiguejada pel que has dit dels abusos a menors. No pots treure en el ple els casos dels menors», van assegurar fonts del PP que li va dir la vicepresidenta. La picabaralla, avançada per ‘El Confidencial’, va ser completada més tard per l’alcalde de Madrid i portaveu dels populars, José Luis Martínez-Almeida, que va revelar que Calviño li va dir que el seu cap estava «desequilibrat».

Perillós antecedent

El fet que Almeida i Casado hagin fet públiques aquestes converses privades ha molestat alguns dirigents del PP consultats per aquest diari. «¿Llavors tot el que digui Casado ara en privat es pot publicar? Moltes vegades ens diem barbaritats en l’escalfor de la batalla i no se’ns acut arribar a aquest extrem», es queixava un d’aquests alts càrrecs, que avisa que és un antecedent perillós.

Aquest divendres, a Galícia, Casado va mantenir la pressió sobre la ministra d’Economia i va rescatar una informació del 2018 per tornar a assenyalar-la. El líder dels conservadors va demanar a Sánchez que compleixi la seva promesa de no tenir en el seu Govern cap persona que hagi tingut una societat per beneficiar-se fiscalment. Calviño, en aquest cas, va crear Aldael Constructores el 2000 i a través d’ella va adquirir la seva vivenda. Quatre anys després, es va desvincular de la societat al convertir-se en directora general amb José Luis Rodríguez Zapatero.

Durant l’acte, el president dels populars va haver de sentir l’advertència del líder gallec, Alberto Núñez Feijóo: segons la seva opinió, la «crispació» no aporta res. «El que és veritablement revolucionari és la calma, la serenitat», li va dir. Minuts després va prendre la paraula Casado, i va justificar la seva «oposició dura» i va assegurar que tant Feijóo com Rajoy també en van fer abans d’arribar a governar.

«No tot val»

El Govern, mentrestant, acusa el PP d’alimentar la crispació i apujar la tensió. Dijous ho va fer el president des de Brussel·les («quan es perd el respecte i l’educació, es perd tot»), i hores després des de Madrid, en la declaració d’adeu a Manuel Castells, a l’oposar la política del «respecte», l’«empatia» i el «diàleg» a l’estil agressiu de Génova. «Estem veient un senyor Casado i un PP que no reconeixeran ni els seus propis votants. «No tot val, no tot suma. La política d’oposició de Casado resta a Espanya», va insistir després del Consell de Ministres la portaveu, Isabel Rodríguez.

No obstant, a Ferraz i l’Executiu hi ha divisió d’opinions. Hi ha els que se sorprenen de l’ullal de Calviño, que fins ara no s’havia vist. «Està rumbosa. No li escau, però ha sigut a iniciativa pròpia i està cada cop més a gust en el seu paper polític. Mira les seves respostes en el control dels dimecres», afirma un càrrec del partit, que es remet a les seves intervencions dels últims mesos davant l’oposició, en què ha guanyat facilitat i cos i cada vegada s’aparta més del seu rol més tècnic. «És tot estranyíssim. No entenc res», afegeix una ministra que la coneix bé i que ha tingut discrepàncies amb ella i coneix el seu tarannà dur.

D’altres, no obstant, apunten que Calviño està «com sempre», només que ha guanyat protagonisme amb els fons europeus. «Nadia sempre ha sigut així, però sempre ha estat enfosquida per altres perfils. Ha sigut una persona amb un perfil moderat en les formes però molt social en el terreny polític», subscriu un alt càrrec del PSOE.

Notícies relacionades

Una altra integrant del Gabinet, amb un gran pes, insisteix que sí que «li escau» aquesta reacció. «Va esclatar sense pensar. És observadora i exigent, i una miqueta manaire. I li va sortir... de forma desinhibida i fins al capdamunt. No oblidem les seves picabaralles amb Yolanda Díaz. En aquest cas, amb Casado, fins i tot tenint tota la raó, hauria d’haver-se contingut». A la Moncloa, per la seva banda, asseguren que el cap del PP «punxa l’os» al voler desgastar Calviño, quan ella és intocable ara mateix per al president, i és una «magnífica ministra», «com tothom sap». En l’equip de la responsable d’Economia no volen donar «continuïtat» a la polèmica, però remarquen que «al ser vicepresidenta primera, ella respon després del president». «Això dona més visibilitat que sent un ministre, però no ha canviat de registre», defensen.

Dins l’Executiu hi ha els que admeten l’estupor per veure publicada a la premsa una conversa privada, perquè viola els usos i costums de la política. «El que es diu sense micros ni càmeres no té rellevància política. El tema és que el PP li ha donat publicitat. Jo en privat també li dic moltes coses [a Casado] , però és veritat que jo no acostumo a insultar, criticar sí. El que passa és que Pablo s’ha sentit insultat personalment», apunta una altra ministra. És, en tot cas, una nova fissura en una relació impossible entre el Govern i l’oposició, amb Calviño al mig de la polèmica, i això sí que és un element nou.