43è aniversari de la Carta Magna

Sánchez exigeix a Casado complir la Constitució «de dalt a baix» i renovar ja el Poder Judicial

  • El president recalca que «cuidar» el text de 1978 és acatar-lo «del primer a l’últim» article, i el líder del PP l’acusa de ser ell que l’ataca pels seus socis

  • Sánchez defensa l’«estabilitat» davant possibles avanços electorals i remarca que hi ha «més garanties» per passar l’hivern per la Covid

Sánchez exigeix a Casado complir la Constitució «de dalt a baix» i renovar ja el Poder Judicial

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Govern central i PP continuen intercanviant-se retrets. Llançant-se l’acusació que qui no compleix la Constitució és l’altre. Aboquen missatges públicament mentre s’avança poc en privat. Aquest 6 de desembre, en el 43è aniversari de la Carta Magna, va passar el mateix: per Pedro Sánchez, «cuidar» la Llei Fonamental significa complir-la «de dalt a baix», un avís (un altre) als populars perquè s’avinguin a renovar el Consell General del Poder Judicial, aturat des de fa ja més de tres anys. Per Pablo Casado, és impossible parlar de tocar una coma del text de 1978 perquè percep un «desafiament a la governabilitat fins i tot per part del mateix Govern» i creu que el seu president és qui més l’ha atacat, al dirigir el país amb Unides Podem i tenir ERC o EH Bildu de socis.

«Avui és un bon dia per reivindicar i recordar tot allò que ens va portar la Constitució després d’un temps infame, d’una dictadura molt prolongada. La Constitució ens va portar drets, llibertats on hi havia llavors una dictadura. Ens va portar concòrdia i convivència on abans hi havia odi i tirania. Ens va portar la nostra pertinença a la UE on abans hi havia ostracisme i un aïllament del país. I va costar molt», va proclamar el cap de l’Executiu a la seva arribada al Congrés, minuts abans de l’acte solemne pels 43 anys de la Carta Magna, a la madrilenya plaça de les Corts, a l’aire lliure per les restriccions que continua imposant la Covid.

Notícies relacionades

Precisament, com que «va costar molt» arribar a la democràcia, va assenyalar Sánchez, les noves generacions que han recollit el testimoni de la Constitució d’aquells que van lluitar per ella han de «cuidar» el text de 1978. «Si avui hem de reivindicar el fer d’algú, és el de milions de compatriotes, de pares, mares, avis i àvies que van fer possible» la Llei Fonamental. D’allà va penjar el seu missatge principal: «Cuidar la nostra Constitució significa, segons el meu parer, complir fil per randa tots els articles de la Constitució, del primer a l’últim».

Sánchez es va adreçar als periodistes en una petita intervenció, de menys de minut i mig, i sense preguntes. Després de l’acte a la plaça de les Corts, a la Puerta de los Leones, va conversar uns minuts amb la premsa, i en aquest punt va desenvolupar una mica més la incomunicació amb el PP sobre la renovació del Poder Judicial. «Dos no ballen si un no vol», va insistir el president, reconeixent que no té «contacte» amb Casado sobre aquesta qüestió.