Qüestió pendent des de fa 11 anys

González-Trevijano admet que no es pot estar més temps sense resoldre sobre l’avortament

El president del Constitucional advoca per fer «una neteja» al text de la Carta Magna

La recusació de Puigdemont contra Arnaldo i Espejel es «resoldrà de manera immediata i de forma rigorosa»

González-Trevijano admet que no es pot estar més temps sense resoldre sobre l’avortament

David Castro

2
Es llegeix en minuts

El president del Tribunal Constitucional(TC), Pedro José González-Trevijano, ha dit aquest dimarts que aquest òrgan «no pot estar més temps sense resoldre l’afer de l’avortament», ja que està pendent des de fa onze anys i «és una exigència de la ciutadania que es resolgui aviat».

«Estic convençut que el TC disposarà d’un esborrany almenys per sotmetre’l a deliberació almenys en un termini raonablement breu, i jo crec que d’aquí uns mesos tindrem un text que es pugui sotmetre almenys a votació», ha anunciat en declaracions a la SER.

El TC ha de dictar una sentència en què resolgui el recurs presentat al seu dia pel PP contra la llei que regula l’avortament.

Reformar la Constitució

D’altra banda, González-Trevijano ha advocat per reformar articles de la Constitució relatius a l’organització territorial de l’Estat, la successió de la Corona i la redefinició del Senat com els aspectes al seu judici prioritaris si es planteja una revisió de la Carta Magna.

«Segurament el text de la Constitució necessitaria una neteja, hi ha molts articles de l’organització territorial de l’Estat que hi estaven pensats per al procés autonòmic que no té sentit que es mantinguin», ha comentat.

I ha afegit: «Ningú discuteix que en el seu moment si es produeix una reforma de la Constitució hi haurà una menció explícita al procés de Constitució Europea i a la UE, que estava en la idea dels constituents, però el 1978 no havíem entrat encara a la Comunitat Econòmica Europea».

González-Trevijano entén que cal abordar«la redefinició del paper del Senat i el sistema de competències entre l’Estat i les comunitats autònomes». Igualment ha considerat que «si hi ha una reforma en profunditat de la Constitució s’eliminarà la discriminació per raó de sexe en la successió a la direcció de l’Estat en igualtat de grau».

Bloqueig dels partits

Sobre el bloqueig per a la renovació d’òrgans constitucionals com, per exemple, la del Consell General del Poder Judicial, pendent des de fa tres anys, ha advertit que «les institucions cal renovar-les en temps i forma i les formacions polítiques que ho tenen a la seva mà estan obligades a fer un esforç» per arribar a acords.

Notícies relacionades

González-Trevijano ha sigut preguntat per la relació del magistrat del TC Enrique Arnaldo amb el PP: «No tinc cap dubte que el magistrat Enrique Arnaldo com els altres exercirà les seves funcions amb imparcialitat i independència i el que cal exigir-los en el seu moment és que ho facin d’aquesta forma», ha assegurat.

Precisament sobre la recusació plantejada per l’expresident de Catalunya Carles Puigdemont, investigat pel procés d’independència català, contra els magistrats Enrique Arnaldo i Concepción Espejel, ha avançat que «el TC resoldrà de manera immediata i de forma rigorosa».