Ofensiva de la defensa al TC

Puigdemont i la resta de fugits recusen Arnaldo i Espejel per apartar-los dels seus recursos

  • Junqueras, Romeva i Bassa també volen evitar que deliberin les impugnacions del procés

  • Si tirés endavant l’incident, només hi hauria vuit magistrats per revisar la sentència del Suprem

Puigdemont i la resta de fugits recusen Arnaldo i Espejel per apartar-los dels seus recursos
Puigdemont i la resta de fugits recusen Arnaldo i Espejel per apartar-los dels seus recursos

/

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

No hi ha hagut 100 dies de gràcia amb els nous candidats al Tribunal Constitucional. Tot just conèixer-se l’ordre del dia del primer ple jurisdiccional en què participaran els pròxims dies 15 i 16, es van succeir les recusacions contra els dos magistrats que s’han incorporat a proposta del PP. Enrique Arnaldo i Concepción Espejel van ser recusats per tres dels condemnats pel procés, Oriol Junqueras, Dolors Bassa i Raül Romeva, i pels fugits amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont al capdavant.

Els dos magistrats que els responsables del referèndum il·legal de l’1-O volen apartar tenen ara l’oportunitat d’apartar-se voluntàriament, com al seu dia van fer davant un incident similar Cándido Conde-Pumpido i Antonio Narváez. Si no, s’haurà de tramitar l’incident i serà resolt pels seus companys del ple. L’escrit demana que en aquest cas no hi participi el president del Constitucional, Pedro González-Trevijano, per la seva amistat amb Arnaldo.

Si finalment és estimat, només vuit dels dotze magistrats que componen el Tribunal Constitucional podran resoldre els recursos del procés pendents, entre els quals figuren els tres últims contra la sentència del Suprem, en concret, els de Junqueras, Bassa i Joaquim Forn, que de moment no ha presentat l’incident per mirar d’apartar Arnaldo i Espejel.

Articles, llibres i amics

Entre els arguments esgrimits per la defensa de Puigdemont al llarg de 84 pàgines, de les quals 54 es dediquen en exclusiva a demanar apartar Arnaldo dels recursos pendents, s’esgrimeixen els seus llibres, els seus articles i les seves amistats. Entre les quals destaca les de l’exfiscal general mort José Manuel Maza, que va firmar la querella que va donar origen al judici del procés, amb el president de la Sala Segona del Suprem, Manuel Marchena, i el magistrat Antonio del Moral. També amb el lletrat de la Junta Electoral Central Manuel Delgado-Iribarren, «amb qui comparteix publicacions des de fa més de 30 anys».

També s’argumenta la seva vinculació amb el PP i que al seu llibre ‘Tiempo de Constitución. Límites, controles y contrapesos del poder’, en el pròleg del quals l’actual president del Constitucional va esmentar que deixava constància de la seva «tristesa per l’esdevenir constitucionalista de Catalunya». A les seves pàgines anomena el president del judici del procés, Manuel Marchena, «esperit lliure que desentranya la trampa dels colpistes» i elogia el desenvolupament de la vista oral.

A més, va subscriure el manifest ‘Parar el golpe’, datat el 17 de setembre de 2017, en el qual es reclamava que s’actués contra els responsables de l’1-O. Una circumstància que l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, aprofita per recordar que «les circumstàncies són substancialment les mateixes» que van provocar que Conde-Pumpido i Narváez s’apartessin dels recursos del procés.

Notícies relacionades

La recusació continua amb altres llibres d’Arnaldo en què deixa clara la seva posició davant el que va passar a Catalunya a la tardor del 2017 i amb articles publicats en premsa en els quals, entre altres aspectes, es pronuncia sobre l’aforament de Puigdemont com a eurodiputat.

L’incident contra Concepción Espejel es basa en la seva tasca com a presidenta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, en la seva relació amb el Partit Popular, per la qual va ser apartada dels assumptes del cas Gürtel, i en la seva afiliació a la conservadora Associació Professional de la Magistratura.