Dia de la Constitució al Congrés

Batet avisa dels riscos de «polititzar la justícia»

  • La presidenta del Congrés demana «evitar convertir el debat polític en constant retret d’inconstitucionalitat», en clara referència a Vox i PP

  • La política socialista carrega també contra el partit d’ultradreta i adverteix de les solucions «fàcils» que ofereixen els «populismes»

Batet: La Constitución es expresión de consenso, referente de valores y programa de futuro

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Per segon any consecutiu, el Congrés ha celebrat l’aniversari de la Constitució, el 43è, a la Carrera de San Jerónimo en una cerimònia a l’aire lliure, davant la Porta dels Lleons, per evitar els contagis per la Covid-19. La presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, ha pronunciat un discurs de molt contingut polític en què ha advertit que «judicialitzar innecessàriament la política comporta polititzar la justícia» i «sobretot porta a desconèixer l’espai deliberatiu propi de tot sistema polític democràtic».

Batet (PSC) ha llançat aquest missatge en un context polític en què alguns partits de l’oposició, de manera habitual Vox i en gran manera el PP, acudeixen als tribunals per intentar frenar les iniciatives que aprova el Govern. L’estratègia s’ha intensificat durant la pandèmia. Només Vox ha presentat una vintena de recursos d’inconstitucionalitat i ha aconseguit que els tribunals li donin la raó en afers transcendentals, com quan van tombar el confinament del Govern de Pedro Sánchez en el primer estat d’alarma, per considerar-se que hauria d’haver utilitzat l’estat d’excepció, i també el segon, per haver-lo fet de forma «no raonable» i haver delegat la limitació de drets a les comunitats autònomes,

«Ser lleial a la Constitució exigeix abans de tot i en primer lloc reconèixer la legitimitat de l’altre i les seves propostes; evitar convertir el debat polític en constant retret d’inconstitucionalitat, perquè dins de la nostra norma suprema caben múltiples opcions polítiques», ha afirmat Batet.

La presidenta del Congrés també ha fet una crida per facilitar els «pactes i els acords» i per deixar la polarització i la desqualificació del rival polític. «La deslegitimació de l’altre no s’esgota mai en si mateixa; al contrari, sempre condueix a la deslegitimació del comú», ha remarcat.

Els riscos dels populismes

Una altra de les reflexions posades sobre la taula per Batet també anava dirigida a Vox i ha girat entorn dels populismes i el seu recurs d’oferir «solucions simples a problemes complexos». Ha apuntat que la «responsabilitat» dels polítics és clau en especial «en temps de crisi» com aquest, quan el món es mou en la incertesa per la Covid-19 i les greus conseqüències econòmiques i socials. «És alt el risc d’impulsar una visió populista i irresponsable de la realitat i posar en perill la cohesió social, els drets dels altres i la capacitat d’acord i integració política, vitals en el sistema democràtic», ha avisat. I la conseqüència d’aquest procés, amb l’«experiència històrica» a la mà, ha continuat, acaba «sempre en la deslegitimació de les mateixes institucions representatives».

Notícies relacionades

A més del Govern, amb Pedro Sánchez al capdavant, a primera fila, l’escoltaven el líder del PP, Pablo Casado, i diversos presidents autonòmics. No tots han anat a Madrid. El cap de l’oposició tenia a la dreta la cap de l’Executiu de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, amb qui manté un pols intern pel control del PP a la comunitat. Aquest any, com l’anterior, tots dos han estat l’un al costat de l’altre, com marca el protocol. També han assistit a la celebració els presidents de les Canàries, Múrcia, Galícia, La Rioja, Aragó, Extremadura i Castella i Lleó.

Habitualment l’acte institucional que el Congrés acull cada 6 de desembre amb motiu del Dia de la Constitució té lloc al Saló de Passos Perduts, on cada any solen donar-se cita uns 700 convidats entre membres del Govern, les més altes autoritats de l’Estat, així com diputats i senadors. Aquesta vegada, per segon any consecutiu, s’ha fet a l’exterior per la pandèmia, però els ciutadans tampoc han pogut acostar-s’hi a aplaudir o esbroncar els polítics a causa de l’ampli cordó policial que s’ha establert per garantir el normal desenvolupament de la cerimònia.