Xoc entre socis

ERC no presentarà esmena a la totalitat als Pressupostos al Senat

  • Els republicans prioritzen continuar negociant la llei audiovisual i planteja bloquejar els comptes amb esmenes parcials

ERC no presentarà esmena a la totalitat als Pressupostos al Senat

ACN

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC no presentarà una esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat al Senat, malgrat la falta d’acord amb el PSOE sobre la llei audiovisual, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts del partit.

Els republicans han descartat la possibilitat de presentar aquesta esmena –el termini per fer-ho finalitza aquest divendres a les 12.00 h– perquè argumenten que ja no ho van fer al Congrés dels Diputats i prioritzen continuar negociant la llei audiovisual per refer l’acord sobre les quotes del català a les plataformes audiovisuals.

ERC va avisar que podia vetar la tramitació dels comptes al Senat després que transcendís que la quota del 6% per a llengües cooficials al catàleg de les plataformes audiovisuals no afectava les plataformes que no tenen seu a Espanya.

Esmenes parcials

Davant aquesta advertència, dimecres van començar els contactes entre ERC i el PSOE per desbloquejar la llei audiovisual i es van emplaçar a continuar parlant sobre aquesta qüestió. Ara, ERC ha descartat presentar una esmena a la totalitat als Pressupostos al Senat, una decisió que tampoc garantia el bloqueig de la tramitació dels comptes, ja que a la Cambra alta necessiten més recolzaments.

No obstant, si no aconsegueixen un acord amb el PSOE sobre la llei audiovisual, els republicans sí que es plantegen intentar bloquejar els Pressupostos a través de les esmenes parcials al Senat, que provocaria que es tornessin els comptes al Congrés, on ERC sí que té capacitat de vetar-los.

A la recerca d’un «equilibri»

Notícies relacionades

Tot i que el Govern de coalició i ERC no han aconseguit tancar encara la crisi oberta, el ministre de la Presidència i principal negociador de l’Executiu, Félix Bolaños, ha assegurat aquest dijous que continuaran dialogant amb els republicans catalans per buscar un «equilibri». I fonts del Govern asseguren que es reconduirà «ben aviat» la situació amb ERC.

L’home de confiança de Pedro Sánchez va deixar clar, en una entrevista a Antena 3, que «la part fonamental de la llei» és que sigui capaç d’«atraure inversions» i generar «atractius per a la indústria i les grans companyies», per convertir Espanya en un «‘hub’ de producció audiovisual a tot el món». No obstant, Bolaños no ha aclarit com es resoldrà aquesta discrepància amb ERC. «Estem treballant amb diferents escenaris», va afirmar.