Catalunya

Aragonès no anirà a la Conferència de Presidents si no pot negociar sobre el fons Covid

El president no tanca la porta a assistir a la cita, prevista per a principis del 2022 a la Palma: «Dependrà de l’ordre del dia»

Aragonès no anirà a la Conferència de Presidents si no pot negociar sobre el fons Covid
1
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat,Pere Aragonès, ha condicionat aquest dilluns la seva eventual presència en la Conferència de Presidents, prevista per a principis del 2022 a l’illa de la Palma, que l’ordre del dia permeti «negociar» i arribar a «acords» en qüestions com els fons Covid.

En el programa ‘Fora de plató’ de la web de RTVE, Aragonès no ha tancat la porta a assistir –a diferència d’anteriors ocasions– a la cimera entre el president del Govern central, Pedro Sánchez, i els presidents autonòmics: «Dependrà de l’ordre del dia», ha dit.

El president, partidari d’una relació bilateral amb l’Estat, ha assenyalat que aquest tipus de cimeres multilaterals «moltes vegades s’acaben assemblant a una reunió en la qual n’hi ha un que parla i decideix i els altres 17 tenen un torn de paraula, i n’hi ha prou», per la qual cosa «no són mecanismes de codecisió ni de negociació».

Per tant, perquè Aragonès accepti acudir a la pròxima Conferència de Presidents, hi ha d’haver un ordre del dia que permeti negociar i arribar a acords, sobre qüestions com per exemple els fons Covid per al 2022: «Això s’ha de poder discutir i hi ha d’haver perspectives d’acord en aquest àmbit, perquè la pandèmia continua».

«Per anar a formar part de fotos en actes polítics, no hi serem», ha avisat Aragonès, tenint en compte que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va assistir divendres passat a una reunió preparatòria de la Conferència de Presidents amb la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez.

Notícies relacionades

D’altra banda, sobre la taula de diàleg, ha comentat que la pròxima reunió «no hauria de trigar» a celebrar-se i hauria «de servir per visualitzar acords».

«Necessitem que hi hagi avenços», ha remarcat Aragonès, que ha advertit que aquest procés de diàleg i negociació «necessitarà temps, perseverança i força»