101 propostes

L’Espanya Buidada estarà llesta per al combat electoral el gener del 2022

  • La plataforma, composta per més de 80 associacions, proposa firmar un pacte d’Estat contra la despoblació

  • Defensen que fugen del localisme i que les mesures que encapçalen són «vàlides per a tot el territori» nacional

manivacia

manivacia

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«Hi ha territoris a què no els queda gaire temps», afirma Antonio Saz. Creuant l’únic tram d’autovia que travessa Terol, el coordinador de la plataforma de l’Espanya Buidada explica, en conversa telefònica –amb poca cobertura– amb EL PERIÓDICO, la necessitat de començar a plantejar solucions a les desigualtats territorials de manera immediata. En vista d’aquesta urgència, assegura que «tot estarà llest el gener del 2022» perquè el moviment ciutadà que va inundar els carrers de Madrid el desembre del 2019 contra la despoblació es presenti a les eleccions. En només dos mesos pretenen enllestir una eina perquè més de 80 associacions es puguin presentar als comicis autonòmics i nacionals en més d’una vintena de províncies. La intenció és que un avenç electoral a Andalusia o a Castella i Lleó no els agafi fora de joc.

El setembre d’aquest any es va celebrar la III Assemblea General de l’Espanya Buidada a Priego (Conca). El consens arribat va ser construir una plataforma per representar els interessos de les zones despoblades en els processos electorals, seguint l’estela del «germà gran» Terol Existeix. Des d’aleshores, han estudiat «tots els escenaris possibles» per materialitzar una opció política de cara a les urnes. Aquesta «eina», com li agrada anomenar-la a Saz, estarà preparada a principis de l’any que ve.

L’estructura encara no està definida del tot. De moment, tot apunta que s’organitzaran entorn d’una agrupació d’electors. El que tenen clar és que intentaran evitar que el projecte polític engoleixi el moviment ciutadà del qual van néixer i no caure en les lluites internes. «Les persones i els noms són l’últim. L’important no són les cares que aniran, sinó el projecte», afirma Saz.

La primera cita per posar a prova la plataforma la tindran, com a tard, el desembre del 2022 en les eleccions andaluses. Això, si no es produeix un possible avenç electoral en la comunitat andalusa. A Castella i Lleó també sobrevola aquesta possibilitat. Els dos territoris són essencials per a l’Espanya Buidada: Còrdova i Jaén i les nou províncies castellanolleoneses formen part de les 23 que han perdut al voltant de la meitat del seu pes demogràfic, econòmic i laboral en els últims 70 anys.

Un model de desenvolupament

«Sempre ens deien que ens queixàvem de manera constant. Ho hem canviat. Ara proposem solucions», afirma Saz. És conscient que, a més de presentar-se a les eleccions, han de tenir un projecte polític. Des de fa uns mesos, un equip de més de 140 persones confeccionen un model de desenvolupament amb 101 mesures per abordar les problemàtiques de l’Espanya buidada. «No és la solució completa», diu Saz, que assenyala que es tracta d’un document «base» sobre el qual després s’estructurarà el programa electoral.

Notícies relacionades

El que sí que avança és que no hi haurà mesures localistes, sinó que seran «vàlides per a tot el territori nacional». «No és per a uns ni per a d’altres. És al contrari», afirma quan se li comenta sobre les esmenes de tall territorial que han aconseguit introduir els partits regionalistes en els Pressupostos. «El que volem és complementar la nostra qualitat de vida amb serveis i infraestructures perquè tots tinguem les mateixes possibilitats», diu.

Entre les mesures més rellevants hi ha la firma d’un pacte d’Estat contra la despoblació i pel reequilibri territorial que inverteixi l’1% del PIB en l’Espanya buidada; una discriminació fiscal positiva; o el Pla 100/30/30 que pretén que arribi un mínim de 100 Mbps de connexió a internet a tot el territori, l’accés a tots els serveis en un temps inferior a 30 minuts i que totes les localitats tinguin accés a una autovia a menys de 30 quilòmetres.