Ressaca parlamentària

El PSC creu que la legislatura catalana «no té recorregut» perquè el Govern «està trencat»

La portavoz del PSC en el Parlament, Alícia Romero.

La portavoz del PSC en el Parlament, Alícia Romero. / DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa just sis mesos que Pere Aragonès es va convertir en president de la Generalitat, i el seu Govern acaba de superar el primer tràmit per aprovar els Pressupostos del 2022. Però l’agònica negociació que ha desembocat en aquest acord, i les evidents friccions que ha provocat entre ERC i JxCat, porten el PSC a considerar no només que la majoria independentista està «trencada» –pel desmarcatge de la CUP–, sinó que també ho està l’Executiu. En conseqüència, afirmen que la legislatura catalana «no té recorregut».

Es tracta d’una apreciació que podria tenir una translació pràctica a partir del 22 de desembre. Aquest dia es complirà un any de l’última dissolució –automàtica, en aquest cas– del Parlament, i Aragonès podria tornar a convocar eleccions.

Sembla clar que no és la voluntat del president, i els socialistes no s’atreveixen, almenys de moment, a demanar-li obertament que porti els catalans a les urnes tot just un any després de les últimes autonòmiques. La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, sí que ha preguntat a Aragonès «cap a on anem i amb qui vol fer el recorregut». 

Tres ensopegades

«La legislatura ha començat malament, i el que comença malament no pot acabar bé. Tenim trencada la majoria i tenim trencat el Govern. Hem vist tres ensopegades importants entre socis: amb l’aeroport, amb la taula de diàleg i ara amb els Pressupostos. La legislatura no té gaire recorregut, creiem. El president és qui hauria de prendre una decisió sobre això», ha afegit.

Preguntada per si el PSC creu que aquesta «decisió» que li reclama a Aragonès s’hauria de concretar en el fet que convoqués noves eleccions, Romero no ha volgut anar més enllà. «El president és l’únic que pot convocar eleccions, i a partir del 22 de desembre ho podrà fer. Ell és qui haurà de valorar com està el Govern, i decidir si d’aquesta manera es pot continuar quatre anys o el país mereix una alternativa, com pensem nosaltres. Però és trist que, a només sis mesos de la investidura, estiguin preguntant per unes noves eleccions», ha dit.

Enfrontament públic

Notícies relacionades

El Govern va aconseguir iniciar la tramitació parlamentària dels Pressupostos, però va exhibir una profunda divisió entre ERC i JxCat. Potser el moment més gràfic va arribar quan, molestos per la intervenció del diputat postconvergent Joan Canadell –que els estava acusant d’«autonomistes»–, Aragonès i diversos consellers republicans van abandonar l’hemicicle.

Pels socialistes, el fet que fossin els comuns els que finalment propiciessin, amb l’abstenció dels seus vuit diputats, la tramitació dels comptes no significa que a Catalunya s’hagin trencat els blocs identitaris. «No creiem que això trenqui cap bloc. Aragonès ho podria haver fet si s’hagués posat a negociar amb els socialistes. Però segueix en els blocs, i ara ha pres una decisió improvisada per iniciar aquest tràmit dels Pressupostos», ha dit la portaveu del PSC.