Negociació

Els 5 canvis que els comuns volen introduir en els pressupostos

  • El partit demana 300 milions per al dentista públic i 600 en inversió ferroviària, entre altres retocs

Jéssica Albiach y Pere Aragonès, en el Parlament.

Jéssica Albiach y Pere Aragonès, en el Parlament. / EUROPA PRESS / David Zorrakino

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una delegació dels comuns, formada per la seva líder parlamentària, Jéssica Albiach, i pels diputats David Cid i Joan Carles Gallego, s’ha reunit aquest dimecres amb Pere Aragonès i altres membres del Govern per explorar un acord sobre els pressupostos de la Generalitat. Les converses continuaran aquest dijous, i els comuns ja han posat sobre la taula un esquema amb els cinc punts dels comptes que volen canviar. «Són cinc coses molt senzilles i d’absolut sentit comú», diuen en el partit.

Catalunya, país de trens

En Comú Podem es queixa que «els pressupostos presentats tenen més inversió en carreteres que en ferrocarrils, i això no pot ser». El partit, implicat en projectes com la xarxa nocturna europea de trens, vol que aquest transport sigui «millor i més barat». Per a això, proposen multiplicar la inversió en aquest àmbit fins als 600 milions en quatre anys posant en funcionament noves línies de trens al Camp de Tarragona, el Bages i la Costa Brava, a més de promoure el servei de Rodalies a Lleida.

A més, demanen ampliar la T-Jove fins als 30 anys i la T-16 fins a les sis zones amb la mateixa inversió.

Llei de barris verds

Els comuns demanen recuperar «l’esperit del que va fer Pasqual Maragall» amb la llei de barris, però apostant aquesta vegada a fons per l’«urbanisme verd». Calculen que amb una inversió de 1.500 milions d’euros en cinc anys es podrien «crear espais verds als barris, rehabilitar edificis i crear, per tant, centenars de llocs de treball, fomentar el petit comerç i construir nous equipaments».

Salut mental

El partit fa cavall de batalla de millorar l’accés als serveis públics de salut mental. «És una absoluta barbaritat el que està passant a Catalunya», diuen, i posen com a exemple que una persona que necessiti atenció urgent perquè ha patit un intent de suïcidi només rep atenció una vegada cada dos mesos i moltes vegades, fins i tot, se li canvia l’especialista. «Volem que s’inverteixin més recursos per reduir aquest temps a dues setmanes, en comptes de dos mesos», apunten fonts del partit.

Dentista públic

Els comuns protesten perquè els pressupostos aprovats pel Govern no inclouen cap referència al dentista públic que ja va aprovar el Parlament. «Amb 300 milions d’euros tindríem garantit l’accés al dentista per al conjunt de la població», estimen.

Reindustrialització i canvi del model productiu

El pressupost del Govern destina, segons els comuns, «més del triple al turisme que a la indústria». Més de 160 milions davant 50 milions, segons els seus càlculs. «A més, hi ha una partida de 120 milions per al Hard Rock, i això no és un canvi de model, això és tres quarts del mateix i s’ha de redirigir, perquè el model del monocultiu turístic ja ha fracassat», asseguren.