Sessió de control al Senat

Sánchez colla el PP amb el CGPJ i es burla del seu intent de «despolititzar» la justícia: «És una enganyifa»

  • El president apuja el to contra els populars després de la votació d’Arnaldo i els rebat el principal argument utilitzat per Casado

  • Fonts del Govern central admeten que hi ha dificultats en la negociació amb els conservadors i reiteren que el PP no pot eludir el compliment de la llei

Sánchez colla el PP amb el CGPJ i es burla del seu intent de «despolititzar» la justícia: «És una enganyifa»

EFE / MARISCAL

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez va ficant més els peus a l’aigua, evidenciant el malestar del seu partit amb el PP per haver proposat per al Tribunal Constitucional dos candidats –ja votats pel Congrés– com Enrique Arnaldo i Concha Espejel. No només admet, ja ho va fer la setmana passada, que no li «agraden» tots dos. Ara adverteix que la seva postulació destrueix l’insistent missatge de Pablo Casado que busca la «despolitització» de la justícia. Això és una «enganyifa», acusa.

El president del Govern central va pressionar més el PP aquest dimarts al Senat, durant la sessió de control a l’Executiu. Ho va fer en resposta a un parlamentari de Ciutadans, tot i que va acabar dirigint-se al partit de Casado, perquè «faci valer la seva paraula» i desbloquegi la renovació del Consell General del Poder Judicial. Perquè és l’escull que continua sense remoure’s, i el que més interessa al Govern, que el PP s’avingui a rellevar la cúpula judicial. Els contactes, oficialment, no s’han interromput, però no hi ha avanços i a la Moncloa no en preveuen, ni de bon tros, un desenllaç «imminent».

El senador de Cs Miguel Sánchez López va retreure a Sánchez l’«esbandida política de la setmana passada». Això és, el pacte del Govern central i el PP per renovar el TC, el Tribunal de Comptes i el Defensor del Poble, un acord per «dividir i repartir-se els òrgans constitucionals», una «part en diferit del repartiment dels jutges que després han de jutjar» els partits signants «per corrupció». Sánchez va insistir que l’Executiu sí que mira d’arribar a «acords», com ha fet en aquests dos anys de gestió amb els agents socials, amb les comunitats autònomes i amb els municipis, i amb diversos grups parlamentaris, com ho proven els Pressupostos vigents. «La capacitat de diàleg i la nostra voluntat d’arribar a acords és total i absoluta», va defensar com a punt de partida.

Després es va arremangar i va entrar en matèria. Primer, va remarcar que el mandat «clar» de la Constitució és que es procedeixi a la renovació institucional quan venç el seu mandat, i el CGPJ és en funcions «fa més de 1.070 dies» pel «bloqueig inèdit» del PP. Segon, que la «celeritat» en el relleu al TC, el TCu i el Defensor (més l’Agència de Protecció de Dades) prova que el Govern sí que té «voluntat» per desencallar les institucions, i que qui ho paralitza és el PP. I tercer, sí, comparteix la falta d’idoneïtat d’alguns candidats. «És veritat que hi ha hagut una polèmica en relació amb dos d’ells, un home [Enrique Arnaldo] i una dona [Concha Espejel] bastant pròxims al líder del PP [Casado] i a l’anterior secretària general del PP, la senyora [María Dolores] De Cospedal. I si alguna cosa ha quedat clara és que això de la despolitització de la justícia per part del PP era una enganyifa. Això és així», va atacar, entre els aplaudiments del grup socialista.

La «mala olor» del «pedaç»

Sánchez, per tant, rebatia el principal argument esgrimit per Casado: el cap dels conservadors ha reiterat que busca preservar la «independència» de les institucions. Però des que es van conèixer els noms dels candidats al TC no han deixat d’aparèixer notícies que proven la proximitat d’Arnaldo amb el PP i amb el seu líder, igual que era coneguda la vinculació d’Espejel, apartada del ‘cas Gürtel’. «L’obligació del Govern és salvaguardar l’acord, renovar les institucions i permetre, per tant, complir la Constitució i el mandat de la llei. Si ha de retreure alguna cosa, senyoria –li va dir al senador de Cs–, entenc que no serà a aquest costat, sinó als seus socis de govern en diferents comunitats autònomes».

Notícies relacionades

El parlamentari taronja va tornar a la càrrega i va denunciar la «mala olor» del «pedaç» del Govern i el PP. En la seva rèplica, el president va insistir que el seu és un Govern «de paraules i de fets», i que el que és «totalment intolerable» és el bloqueig del CGPJ, que és «un exemple més que el PP no té un problema amb el PSOE, sinó amb la democràcia, perquè no accepta el resultat electoral» per preservar una majoria a l’òrgan que és producte de la devastadora victòria de Mariano Rajoy el 2011. «Ho vaig dir al Congrés [dimecres] i avui aquí: a mi hi ha candidats que és evident que no m’agraden, perquè aquí s’han retret dos perfils dels quatre [postulats per al TC]. Dos, curiosament del Grup Popular. No ens miri a nosaltres. Miri a la seva dreta, per saber qui està bloquejant i incomplint la paraula i el deure que mana la Constitució». Va ser llavors quan Sánchez es va dirigir directament al grup del PP: «Facin valer la seva paraula, compleixin la Constitució i renovin el CGPJ».

Fonts de la Moncloa, després de la intervenció de Sánchez al Senat, van reconèixer que hi ha dificultats en la negociació amb els conservadors i que, per tant, no s’entreveu un acord pròxim. Els populars, per la seva banda, insisteixen que, de cara a la següent renovació, ha d’estar en marxa una reforma de la llei orgànica del poder judicial, perquè siguin els jutges els que elegeixin el seu òrgan de govern. L’Executiu central es nega a tocar la norma i denuncia que el PP es comporta com si un contribuent es negués a pagar l’IRPF. És a dir, que no es pot negar a complir la llei que actualment està vigent, perquè no té majoria parlamentària per canviar-la.