Onze desercions al PSOE i a Unides Podem

Govern i PP aproven en solitari l’aval a Arnaldo i la renovació dels òrgans constitucionals

  • Vox, Cs, ERC, PNB, Bildu, Junts, PdeCat, Més País, la CUP i BNG rebutgen participar en la votació del Constitucional, del Tribunal de Comptes i del Defensor del Poble

  • Els independentistes bascos, catalans i gallecs critiquen Unides Podem per unir-se al pacte amb els conservadors

Govern i PP aproven en solitari l’aval a Arnaldo i la renovació dels òrgans constitucionals

Alberto Ortega / Europa Press

5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El pacte del Govern i del PP per renovar tres òrgans constitucionals s’ha culminat al Congrés dels Diputats, tot i que amb molta controvèrsia. Els diputats de Vox, Cs, ERC, PNB, Bildu, Junts, PdeCat, Més País, CUP i BNG no han volgut participar en la votació dels càrrecs dels quatre magistrats del Tribunal Constitucional, els consellers del Tribunal de Comptes i el Defensor del Poble al considerar que el PSOE, Unides Podem i el PP han tancat un acord sense intentar forjar una majoria més àmplia i, sobretot, per la inclusió d’Enrique Arnaldo com a magistrat del Constitucional. Aquest lletrat de les Corts, proposat pel partit de Pablo Casado, ha mantingut durant la seva llarga carrera professional nombrosos vincles amb governs autonòmics del PP, inclosos polítics condemnats per corrupció com Jaume Matas, i ha minimitzat la transcendència de la caixa b d’aquesta formació en articles de premsa.

Els tres partits que han participat en aquesta negociació (PSOE, PP i Unides Podem) i Fòrum Astúries, aliat electoral dels populars, sumen 243 diputats (l’escó del morat Alberto Rodríguez no s’ha cobert), així que tenien marge de sobra per tirar endavant aquests nomenaments, ja que només necessitaven les tres cinquenes parts del Congrés (210 escons). En el cas dels magistrats del Tribunal Constitucional, Arnaldo ha sigut amb diferència el que menys vots ha obtingut: dels 249 diputats que han participat en les votacions, 232 persones li han donat el sí i 11 parlamentaris han preferit negar-li el seu suport.

Els altres tres aspirants que seran futurs magistrats del Constitucional amb ell són: Inmaculada Montalbán, proposada pel PSOE (ha recollit 240 vots); Juan Ramón Sáez, per Unides Podem (240) i Concepción Espejel (237), també pel PP. Vuit parlamentaris han optat per votar en blanc i n’hi ha hagut un de nul.

A més, Ángel Gabilondo, el nou Defensor del Poble, ha aconseguit 240 vots a favor, 6 en blanc i 3 de nuls. Els nous sis consellers de Tribunal de Comptes seran: Enriqueta Chicano, Isabel Fernández Torres, Dolores Genaro, Diego Íñiguez, José Manuel Otero i Miguel Ángel Torres Morato. Tots ells han rebut 239 sis menys Otero, que n’ha obtingut 238. En el cas del Tribunal de Comptes hi ha hagut 10 persones que han optat per deixar-lo en blanc.

Els socis del Govern han criticat durament socialistes i morats per permetre l’entrada d’Arnaldo al Constitucional. Però han posat l’èmfasi en Unides Podem. «Jo ja vinc decebut de casa amb el PSOE, però Unides Podem em sorprèn. Crec que tenien prou força per plantar-se», ha lamentat el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián. «Déu n’hi do el que alguns estan aguantant aquí dins», ha sentenciat acompanyat pels diputats de la seva formació i els d’EH Bildu, la CUP i BNG que han abandonat l’hemicicle a l’inici del debat sobre els òrgans. 

«La millor manera de no avalar una cosa és no participant-hi», ha recalcat Rufián. La portaveu ‘abertzale’ Mertxe Aizpurúa també ha deixat clar que la seva formació no participaria d’aquesta «farsa» i ha qualificat la votació d’aquest dijous d’un «repartiment de cromos sense escrúpol ni vergonya».

A les crítiques rebudes, el portaveu d’Unides Podem, Antón Gómez Reino, ha esgrimit l’argument del bé col·lectiu: «Mentre el PP sigui imprescindible només hi ha dues opcions: pactar-hi sabent el que són o permetre’ls que continuïn amb el segrest de les institucions i les converteixin en una oposició a l’ombra i no democràtica». Les seves paraules, rebudes en silenci pels grups socialistes i morats, han rebut la resposta irònica de Vox al crit de «Sí que es pot».

Els diputats que sí que han participat en la votació ho han fet de manera telemàtica i secreta, tot i que amb molts peròs, perquè el PSOE ha imposat un control posterior als seus diputats i ha pogut saber la seva posició. Els parlamentaris van començar a votar ahir a l’acabar el ple i han tingut de marge fins aquest dijous a la 1 del migdia. Un dels que va anunciar abans que es conegués la votació que s’ha negat a teclejar el d’Enrique Arnaldo ha sigut el socialista Odón Elorza. L’exalcalde de Sant Sebastià ja va mostrar la seva incomoditat amb aquesta elecció durant la compareixença del futur magistrat en la comissió de nomenaments la setmana passada.

Quan Elorza ha penjat el tuit informant de la seva decisió, fonts de la direcció del grup parlamentari del PSOE han informat que estudiarà el cas i decidirà en els pròxims dies si li aplica una multa per trencar la disciplina de vot.

A Unides Podem també hi ha hagut qui no ha recolzat l’elecció d’Arnaldo com a membre del TC. Fonts del grup parlamentari morat admeten que almenys un dels seus diputats no ha donat suport al candidat proposat pel PP trencant la disciplina de vot. Però no revelen qui ha sigut, escudant-se que el vot és secret. Tot i així, tots les mirades estan posats en les diputades Gloria Elizo i Meri Pita, que s’hi han posicionat en contra de manera pública a través d’una carta enviada a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, mitjà de comunicació pertanyent al mateix grup que aquest diari.

Notícies relacionades

El portaveu nacional de Podem, Pablo Fernández, ha titllat de «menyspreable» i «lamentable» haver d’acceptar el pacte amb el PP i ha admès que els candidats conservadors «no s’adeqüen al que exigiria una independència del poder judicial». Tot i així, la direcció dels morats ha recolzat l’acord amb els populars esgrimint que és l’única manera de continuar avançant en el desbloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), un argument també utilitzat en el PSOE.

Segons han informat prèviament la resta de representants dels partits, Compromís només ha escrit els noms dels dos magistrats proposats pel PSOE (Montalbán i Sáez i el del Defensor del Poble, Ángel Gabilondo). Coalició Canària i UPN han votat en blanc en totes les eleccions.