Per la no renovació

El CGPJ assumeix la Sala de Govern del Tribunal Militar Central davant el bloqueig que pateix

  • L’òrgan de govern dels jutges assumeix les competències davant l’entrada en retir de l’auditor president sense poder nomenar-ne un substitut

  • El Suprem ha advertit que la no renovació del Consell suposarà un miler de sentències menys a l’any a l’alt tribunal

El CGPJ assumeix la Sala de Govern del Tribunal Militar Central davant el bloqueig que pateix
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La impossibilitat que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) realitzi nomenaments mentre es trobi en funcions ja té una conseqüència pràctica: ha hagut d’assumir, amb caràcter extraordinari, les competències de la Sala de Govern del Tribunal Militar Central, davant el pas a la situació administrativa de reserva del seu auditor president, Carlos Melón Muñoz. Sense la reforma que va limitar les seves funcions quan els seus membres estiguin amb el mandat caducat, es nomenaria una altra persona al seu lloc i la Sala de Govern seguiria la seva tasca habitual, però davant les presents circumstàncies ha decidit assumir-ho l’òrgan de govern dels jutges.

La Comissió Permanent ha aprovat avui l’acord d’avocació de competències per cinc vots davant tres. Per a això ha tingut en compte que la Sala de Govern del Tribunal Militar Central no té un nombre fix d’integrants, sinó que la llei orgànica de la competència i organització de la jurisdicció militar estableix que estigui formada per l’auditor president i pels seus vocals togats en servei actiu, sense que hi càpiga la substitució d’aquests últims, el nombre dels quals ha de ser de dos.

Actualment, el Tribunal Militar Central està compost per quatre membres: l’auditor president general conseller togat, un vocal togat general auditor –tots dos en servei actiu– i dos vocals togats més –tots dos en la reserva–, i per això el pas a la situació de reserva del president –que es va produir aquest dimarts– o del vocal togat en actiu suposa per se una paralització temporal de les funcions governatives.

Els vocals en situació de reserva, que passaran a situació de retir el 2022, no poden formar part de la Sala de Govern. Això s’afegeix a la impossibilitat de nomenar un nou auditor president.

Sense competències disciplinàries militars

L’acord d’avocació de competències governatives aprovat per la Comissió Permanent és d’aplicació des d’aquest dimecres i durarà mentre la Sala de Govern del Tribunal Militar Central no pugui exercir-les per insuficiència dels membres requerits legalment per a la seva actuació. L’òrgan de govern dels jutges, no obstant, no assumirà les competències disciplinàries militars, ja que li són alienes.

Notícies relacionades

La Sala de Govern del Tribunal Militar Central tindrà les atribucions de govern del mateix tribunal i dels òrgans judicials militars inferiors, la potestat disciplinària judicial militar i exercirà la inspecció dels tribunals militars territorials i dels jutjats togats».

L’acord ha sigut adoptat amb els vots del president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i dels vocals José Antonio Ballestero, Nuria Díaz, Juan Manuel Fernández i Juan Martínez Moya. Els vocals Álvaro Cuesta, Rafael Mozo i Pilar Sepúlveda hi han votat en contra.