Pacte PP-PSOE

El CGPJ té el «pressentiment» que la seva renovació serà abans de Nadal

  • Algun vocal fins i tot augura que l’acord es conegui abans de final de mes per aconseguir-ho en el que queda d’any

El CGPJ té el «pressentiment» que la seva renovació serà abans de Nadal

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

En el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es mostren confiats que la seva renovació es farà de forma imminent, tant que fins i tot l’esperen abans de Nadal, segons assenyalen fonts de l’òrgan de govern dels jutges. No obstant, diuen que basen la seva afirmació en un «pressentiment» o una sensació, perquè afirmen que no tenen informació sobre les converses mantingudes entre PP i PSOE per desencallar una situació que està a punt de complir tres anys.

Un vocal del Consell fa una aposta encara més forta i afirma que l’acord hauria de ser anunciat pels dos grans partits abans que finalitzi novembre, de tal manera que els nous vocals puguin prendre possessió en uns 20 dies, cosa que situaria l’escenari a l’avantsala de Nadal. Si el pacte entre el PP i el PSOE es formalitza abans de final de mes, almenys s’aconseguiria neutralitzar la imatge de fracàs que suposaria arribar a un nou 4 de desembre sense haver complert el mandat constitucional pendent des del 2018.

Tramitació

Aquell termini de dies és el que pot durar la tramitació des que es doni a conèixer l’acord assolit i prenguin possessió els nous 20 vocals, segons els terminis que s’acaben de viure amb el mateix Tribunal Constitucional, el pacte de renovació del qual es va conèixer el 14 d’octubre, però fins aquest dijous el Congrés no va designar oficialment els nous magistrats i el mateix Tribunal Constitucional va declarar la seva idoneïtat en un ple celebrat a la tarda que es va saldar amb nou vots a favor i un en contra.

Notícies relacionades

El «pressentiment» del CGPJ es correspon amb l’anunciat per EL PERIÓDICO DE CATALUNYA quan es va saber que el PP i el PSOE trencaven el seu bloqueig amb la renovació de quatre òrgans: El Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l’Agència de Protecció de Dades. De fet, tant fonts del partit de Pablo Casado com del Govern admeten haver avançat en unes negociacions el fruit de les quals es volia distanciar del ja obtingut.

La possibilitat d’arribar a un acord abans de Nadal evitaria repetir situacions com les viscudes en el passat, com quan el PP va posar d’excusa les eleccions catalanes del mes de febrer passat per no asseure’s a negociar. Aquest mateix dijous el portaveu nacional del PP i alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, va repetir el mantra que utilitza el partit cada vegada que és preguntat per la renovació: «La pilota és a l’aler» del Govern, que pot desbloquejar la situació quan vulgui, amb referència al canvi del sistema d’elecció dels vocals que ha encapçalat el PP, malgrat que no el va portar a terme quan tenia majoria absoluta.