Tribunals

El candidat del PP al TC va oferir a Matas entrar en un negoci de biodièsel del seu cunyat

«Sembla ser que es ven barat i que si es té pulmó financer es poden guanyar molts diners», va afirmar Arnaldo sobre el projecte empresarial

El candidat del PP al TC va oferir a Matas entrar en un negoci de biodièsel del seu cunyat
3
Es llegeix en minuts

El candidat a magistrat del Tribunal Constitucional pel PP, Enrique Arnaldo, va oferir el juny del 2008 al llavors ja expresident Balear Jaume Matas entrar en un projecte empresarial relacionat amb biodièsel que havia començat a muntar un cunyat seu, «notari per a més senyals», però amb qui aquest no podia tirar endavant.

«Sembla ser que es ven barat i que si es té pulmó financer es poden guanyar molts diners», afirma el lletrat de les Corts i catedràtic de Dret Constitucional en un correu electrònic que obra en un dels volums del cas Palma Arena, en el qual Arnaldo va estar imputat i al qual ha tingut accés El Periódico de España. La part de les investigacions referides al despatx professional del candidat al TC i les seves relacions comercials amb l’exministre van ser finalment arxivades.

En el missatge, que Arnaldo encapçala amb un «estimat Jaume», el jurista assenyala a Matas que un dels seus cunyats «notari per a més senyals», s’havia afegit a un projecte empresarial junt amb altres persones per muntar una societat de biodièsel, si bé per una sèrie de raons no volien (o no podien) seguir endavant i projectaven vendre-la. 

«Tot i que el sector ha passat per diferents moments, sembla ser que el que s’obre ara és molt bo», continua Arnaldo, que utilitza per a la seva comunicació el ‘mail’ corporatiu del seu despatx, Estudios Jurídicos y Procesales S.L. A continuació li comunica que li envia la presentació de la planta i afegeix: «Si t’interessa digues-m’ho i ens posem a treballar amb el notari per aprofundir en el tema».

En la postdata, Arnaldo indica a Matas que espera que el seu fill es «gradués a la perfecció» i li recorda que no s’oblidi d’ell per als temes jurídics que puguin sorgir. «Explica’m això de Panamà», finalitza el correu.

Acord de confidencialitat 

El sumari conté documents relatius a altres negocis entre Arnaldo i Matas, que després de deixar la presidència de les Balears s’havia ofert al primer per dinamitzar assumptes a l’Amèrica Central des del seu despatx a Washington (EUA) , una tasca per a la qual va arribar a obtenir una provisió de fons, segons el testimoni del mateix Arnaldo a l’instructor del cas.

Un altre d’aquests negocis, també de l’any 2008, es refereix a una proposta per accedir, després de la subscripció d’un contracte de confidencialitat, a la informació sobre una inversió en la societat nord-americana Playas Hotel&Resorts S.L., que va fer arribar Matas a Arnaldo i aquest va oferir al seu torn als seus propis clients. Així se certifica en una carta el mateix conseller delegat de Juban Inmobiliaria, Gonzálo Banús, va subscriure a petició d’Arnaldo l’abril del 2010, després de ser imputat, i aquest va remetre al jutge del cas José Castro per justificar les seves activitats econòmiques.

Notícies relacionades

En el sumari consta també el correu electrònic pel qual en el moment d’existir el negoci, l’abril del 2008, el jurista va remetre al seu client l’acord de confidencialitat per accedir a la informació sobre aquesta inversió, que era d’una societat nord-americana però dirigida i gestionada pel grup Barceló, segons apunta el mateix Arnaldo al responsable de la immobiliària.

«Segons em comenta Jaume Matas –de qui has sentit parlar– i que treballa en aquest tema, és una extraordinària oportunitat per: solvència del grup; hi ha integrat un turoperador americà (el més important) i altres inversors americans i àrabs i una caixa espanyola; té molt bons actius; opera en dòlars; i és immediata la sortida a borsa (el 2009, obligatòriament)», continua la missiva, amb arguments per convèncer el seu client.