Investigació

El futur president del Constitucional i Arnaldo van intercedir per ficar Matas a la universitat

González-Trevijano va escriure una carta que el candidat a magistrat del TC va utilitzar davant el jutge Castro per defensar la legalitat de les seves relacions amb l’expresident balear

El futur president del Constitucional i Arnaldo van intercedir per ficar Matas a la universitat
3
Es llegeix en minuts

El futur president del Tribunal Constitucional, que segons totes les previsions serà el magistrat Pedro González-Trevijano, va maniobrar el 2010 sent rector de la Universitat Joan Carles I amb el també candidat a aquest òrgan pel PP Enrique Arnaldo, per facilitar «algun vincle acadèmic» al llavors ja expresident balear Jaume Matas. En aquell moment, els dos últims estaven sent investigats en la ‘macrocausa’ Palma Arena.

Concretament, González-Trevijano va escriure una carta a Arnaldo el 8 d’abril del 2010, –una data en què el candidat a renovar el TC havia sigut ja imputat en la causa oberta a les Balears per les seves relacions professionals amb el Govern de Matas– l’objectiu del qual va ser deixar constància d’un dinar celebrat tres anys abans a la seu de la mateixa Fundació de la Universitat Joan Carles I en què l’expresident balear els va exposar els seus projectes de futur, el seu desig d’aconseguir alguna ocupació a la universitat i va revelar també que es vincularia professionalment al despatx del mateix Arnaldo.

La missiva a què ha tingut accés El Periódico de España, l’escriu González-Trevijano coneixent la situació en què es troba el seu amic Arnaldo, que va ser catedràtic d’aquesta universitat, per exprés desig d’aquest, segons reflecteix el document. S’inclou en un paquet d’un total de set que el mateix Arnaldo va remetre al Jutjat d’Instrucció número 3 de Palma de Mallorca per justificar les seves activitats.

Experiència mediambiental

«Va ser una trobada cordial en què recordo que ell ens va exposar els seus projectes de futur entre els quals hi havia buscar algun vincle amb el món acadèmic a partir de la seva experiència en matèria mediambiental, que finalment no es va concretar», admet González-Trevijano a la carta, i afegeix que també es va comentar en l’esmentat dinar que Matas s’anava a vincular al despatx professional d’Arnaldo.

La seva tasca seria, afegeix la carta, la de «servir de pont per informar i valorar els projectes de consultoria legislativa per a la modernització dels Estats iberoamericans que es posen en marxa pel Banc Interamericà de Desenvolupament i el Banc Mundial». Afegeix que, per conèixer l’experiència que Arnaldo ja havia desenvolupat en aquest camp en països com Bolívia, el Perú, Panamà i la República Dominicana, es va congratular per tots els plans i fins i tot va demanar al catedràtic que mantingués un canal d’informació obert amb la Universitat, «per si algun professor podia implicar-se, d’alguna manera, en alguns dels projectes».

Segona missiva

La trobada és confirmada en una segona carta dirigida a Arnaldo i aportada al Jutjat per una altra de les assistents al dinar, la directora general de l’editorial juridídica Wolters Kluwer España, Rosalina Díaz. «Em demanes que et confirmi la celebració d’una reunió a la qual vaig assistir i ho faig amb molt gust [...] recordo que vam parlar de moltes coses», afegeix, per relatar a continuació que Matas els va explicar els seus plans de treball als Estats Units en un grup vinculat al sector turístic, el seu interès a seguir molt de prop les primàries entre Hillary Clinton i Barak Obama i que «disposaria de temps per a altres activitats professionals privades».

Díaz també va donar per descomptat del contingut de la trobada que Matas anava a col·laborar activament al despatx professional d’Arnaldo «entre altres camps el de l’anomenada consultoria legislativa a Iberoamèrica».

Notícies relacionades

Uns mesos abans d’aquesta reunió, el febrer del 2010, Arnaldo havia declarat com a investigat en el cas Palma Arena en relació amb unes tasques d’assessorament per implantar la televisió pública balear per a les quals Matas l’havia contractat el 2004. L’assumpte va ser arxivat, però el jutge Castro va acusar inicialment Matas d’un delicte de malversació de cabals públics i suborn per adjudicar dos contractes públics la firma d’Arnaldo per imports de 30.000 euros i 12.000 euros, respectivament.

Es dona la circumstància que Arnaldo ha defensat aquest dimarts la seva «presumpció d’innocència» durant la seva compareixença en la Comissió Consultiva de Nomenaments del Congrés dels Diputats, a més de la compatibilitat de totes aquestes activitats amb la seva tasca de lletrat a les Corts. El candidat a proposta del PP s’ha definit davant els diputats com a «temperat i prudent» i ha afegit: «M’agradaria també dir que quan algú acudeix a un jutjat no pot ser considerat etern sospitós. Això de ser sospitós de per vida, pertany a altres èpoques passades, feliçment superades.