Tribunals

L’exsòcia d’Arnaldo afirma que el seu despatx va pagar comissions a Matas

Mercedes González va explicar davant el jutge que la seva firma havia abonat 8.000 euros a l’expresident balear per una operació a Panamà

L’exsòcia d’Arnaldo afirma que el seu despatx va pagar comissions a Matas

David Castro

4
Es llegeix en minuts

L’administradora solidària del despatx d’advocats del candidat del PP al Tribunal Constitucional Enrique Arnaldo, Mercedes González de Estrada Álvarez-Montalvo, va declarar al jutge que va investigar el cas Palma Arena, José Castro, que el bufet va pagar a l’expresident de les Illes Balears Jaume Matas «comissions per les operacions en què intervenia, el percentatge de les quals variava en funció de la importància de l’operació, però que podia arribar fins a una tercera part del benefici que en cada operació obtenia Estudios Jurídicos y Procesales», tal com publica EL PERIÓDICO DE ESPAÑA.

Així consta en la transcripció de la seva declaració com a imputada, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, que es va celebrar al Jutjat d’Instrucció número 3 de Palma. «Els socis mostren la seva conformitat i per a tots era obvi que la seva contractació obeïa a les possibilitats que oferia tenir una persona que pels seus càrrecs estava molt ben relacionada», va completar la imputada, que va especificar que l’acord amb l’expresident balear va tenir lloc el 2007 i es va acordar de forma «verbal» i en qualitat de col·laborador mercantil amb una retribució fixa d’uns 3.000 euros al mes.

I fruit d’una d’aquestes operacions, sempre segons el testimoni de l’administradora de la firma Estudios Jurídicos y Procesales, entre els socis de la qual hi ha Arnaldo, Matas va cobrar 8.000 euros per la compra d’uns terrenys a Panamà per part d’un inversor, el nom del qual mai va comunicar l’ara candidat del PP al Constitucional a l’administradora, i que van ser ingressats en un compte corrent a nom de l’empresa Aremas LLC, que havien sigut creats als Estats Units.

«Una sòcia minoritària»

No obstant, en la seva declaració Arnaldo va rebutjar l’explicació que prèviament havia donat la seva sòcia davant el jutge Castro, i va defensar que Matas no havia cobrat cap comissió: «I si la senyora González ha dit això és perquè no està informada degudament», va etzibar al magistrat l’ara candidat del PP al Tribunal Constitucional.

Declaració d’Enrique Arnaldo. / EPE

No obstant, l’instructor va plasmar els seus dubtes sobre el relat d’Arnaldo, a qui va demanar que li aclarís com era possible que la seva sòcia hagués declarat que Matas havia cobrat una comissió de 8.000 euros per una operació urbanística a Panamà. I aquest jurista va replicar que González de Estrada Álvarez-Montalvo «era una sòcia minoritària dedicada a la gestió i que no participava en la presa de totes les decisions», i que havia sigut ell qui va rebre la factura i qui en va ordenar el pagament «sense haver de donar compte de tot a la senyora González».

Precisament, l’administradora havia relatat que després de l’acord verbal Matas havia demanat «una provisió de fons per començar a treballar». I des del bufet es va decidir abonar-l’hi en dos pagaments de 12.000 i 15.000 euros [27.000 euros] mitjançant transferències al seu compte corrent amb un mes de diferència, va prosseguir la imputada, que va justificar aquest fraccionament «per problemes de liquiditat» del despatx d’advocats.

No va aparèixer pel despatx

Matas no va aparèixer pel despatx fins tres mesos després de ser contractat, sense que hagués aconseguit cap negoci per a l’empresa d’Arnaldo, a qui donava compte de totes les seves gestions. No obstant, continuava cobrant 3.000 euros al mes. I va ser mesos després quan va aconseguir l’operació de Panamà, per la qual se li van abonar els 8.000 euros.

Malgrat que el contracte verbal es va acordar el 2007, no va ser fins el 14 de juliol del 2008 quan l’empresa d’Arnaldo va rebre per correu electrònic un contracte entre l’empresa de Matas als Estats Units, Aremas, amb el mateix contingut que el verbal.

Al ser interpel·lada pel fiscal, Mercedes González de Estrada Álvarez-Montalvo va assegurar que Matas havia aportat al despatx com a client l’empresa Inmofiban i un fons d’inversió.

Declaració d’Enrique Arnaldo en el cas Palma Arena. / EPE

El candidat del PP al Tribunal Constitucional Enrique Arnaldo va ser imputat el febrer del 2010 en el cas Palma Arena per haver contractat Matas després que aquest hagués recorregut als serveis del despatx d’aquest catedràtic de la Universitat Rey Juan Carlos. En la seva declaració com a investigat va assegurar que no era conscient que hi pogués haver cap incompatibilitat a contractar després l’expresident de les Balears, i va negar que aquest pogués haver utilitzat el seu gabinet jurídic per blanquejar els diners de Jaume Matas. El jutge José Castro va acabar tancant la seva investigació sobre Enrique Arnaldo, que no va ser processat.

Una operació a Belize

Notícies relacionades

Tal com va avançar EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, Enrique Arnaldo va reconèixer haver pagat a Jaume Matas per encàrrecs que van incloure la venda d’un solar de 14.000 hectàrees a Belize, considerat fins el 2019 un paradís fiscal. Els terrenys eren propietat de l’empresari d’Almeria Francisco Lirola.

En el seu relat Arnaldo va destacar que l’expresident de les Illes Balears, que ha sigut condemnat per corrupció a més de tres anys de presó, també es va ocupar de la venda d’una planta de biodièsel a Galícia i de complexos hotelers a Panamà, el Brasil i l’Uruguai, tots «de gran entitat i valor», va completar l’ara candidat del PP al Constitucional.