Des de Trujillo

Sánchez assegura que complirà el seu compromís amb la reforma laboral però demana coordinació dins el Govern

  • El president del Govern demana buscar «el més gran dels consensos» amb els agents socials

Sánchez assegura que complirà el seu compromís amb la reforma laboral però demana coordinació dins el Govern

Chema Moya / EFE

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez complirà la seva promesa de derogar la reforma laboral. Almenys, així ho ha donat a entendre. El president del Govern ha afirmat que va assumir aquest compromís en l’acord d’investidura a què va arribar amb diverses forces parlamentàries, en el pacte del Govern de coalició amb Unides Podem i també davant la Unió Europea a l’enviar les reformes plantejades per l’Executiu. Això sí, en cap moment ha utilitzat la paraula «derogar». S’ha mantingut en aquest ambigu terme de «modernitzar» les normes laborals. Sigui com sigui i després de la crisi oberta en el Govern de coalició el que sí que ha demanat és «coordinació».

Vint-i-quatre hores després que el PSOE i Unides Podem tanquessin la primera crisi de pes de l’era Sánchez-Yolanda Díaz amb un acord sobre com encarar el desmuntatge de la norma del PP (en l’àmbit metodològic i de debat de continguts), el cap de l’Executiu ha recalcat que el «Govern compleix els seus compromisos». I la reforma laboral n’és un. El 2019, Sánchez així ho va acordar amb els partits que van recolzar la seva investidura. «Derogarem la reforma laboral», va incloure en el document programàtic que va firmar amb Pablo Iglesias fa gairebé dos anys. Finalment, el desembre del 2020 l’Executiu va remetre a Brussel·les el component 23, un paquet de mesures que comprenia la reforma del mercat laboral.

«Som un Govern que compleix, que complirà amb els seus compromisos d’investidura, coalició i davant Brussel·les», ha sentenciat després de la cimera bilateral hispanolusitana celebrada a Trujillo. No obstant, Sánchez ha evitat pronunciar la paraula «derogació», com ve fent les últimes setmanes, per parlar de «modernitzar» les normes laborals.

Diàleg i consens

Notícies relacionades

El líder dels socialistes no ha fet cap menció a la bretxa que es va obrir al si de la coalició fa una setmana a causa de la reforma laboral. La crisi es va tancar aquest dimecres amb un acord pel qual la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, accepta que els ministeris d’Economia i Seguretat Social siguin presents a la taula de diàleg amb els agents socials. A canvi, la líder d’Unides Podem es reunirà el pròxim dimarts amb Sánchez i la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, a més d’altres ministres, per aclarir quina és la postura dels socialistes respecte a la reforma laboral, com venia demanant els últims dies.

«L’únic que puc dir és que el Govern el que vol és la coordinació, el màxim diàleg i el més gran consens», ha sentenciat Sánchez deixant caure que la negociació interna entre els socialistes i els morats serà necessària i que, a més, la reforma laboral haurà d’obtenir el vistiplau de la patronal i els sindicats en un intent de posar fre a les mesures ambicioses que planteja Díaz.