Primer pas

El PSC nomena Illa primer secretari electe

Es convertirà en líder oficial del partit al desembre en substitució de Miquel Iceta

El PSC nomena Illa primer secretari electe

EFE / QUIQUE GARCÍA

1
Es llegeix en minuts

El PSC ha fet el primer pas perquè Salvador Illa agafi oficialment d’aquí unes setmanes les regnes del socialisme català. L’autoritat electoral del partit va designar aquest dimecres Illa «primer secretari electe», abans que el congrés del desembre el consagri al capdavant del partit. L’actual primer secretari, Miquel Iceta, és un dels dirigents que ja li han donat el seu recolzament, i també ho han fet els anteriors líders de la formació Raimon Obiols, Narcís Serra, José Montilla i Pere Navarro.

No hi ha dubte que Illa es convertirà al conclave del 18 i el 19 de desembre en el nou primer secretari del PSC: no hi ha cap altre candidat. Amb ell com a cap de cartell en les últimes eleccions al Parlament, els socialistes catalans van fer un salt que els va permetre passar de la quarta posició a la primera. No obstant, després de la renovació del pacte independentista, la victòria electoral no li va servir a Illa per convertir-se en president, i aquest és l’objectiu que es marca per al cicle que s’obrirà al desembre.

Objectiu: governar Catalunya

En una carta enviada a la militància del PSC, Illa es fixa com a objectiu governar Catalunya. «Estem preparats per fer-ho i ho farem amb un partit fort, sòlid, plenament compromès amb l’ideari socialdemòcrata, reafirmant el seu compromís amb Catalunya, Espanya i Europa, parlant a la Catalunya sencera, i no només a una part», assegura.

Notícies relacionades

El primer secretari electe insisteix a l’escrit en les idees que repeteix des d’abans de les eleccions: que Catalunya «fa massa temps que no està pel que ha d’estar» per culpa de les «prioritats equivocades» de l’independentisme; que és necessari «treballar pel retrobament dels catalans i per recuperar la força i la unitat de Catalunya»; i que Catalunya «ha perdut una dècada enredada en discussions identitàries estèrils i en la guerra de banderes».

Davant aquesta situació, Illa ofereix el PSC com a «àgora de trobada» que està cridat a tenir un «paper fonamental» en els anys venidors, que augura diferents de l’última dècada. «Uns anys, sense bàndols ni blocs, en els quals el bon govern, el diàleg i els avanços econòmics seran el combustible del motor industrial, social i cívic que històricament Catalunya ha representat», afirma el líder socialista a la missiva.