Negociacions en marxa

La CUP urgeix el Govern a concretar els pressupostos: «No anem bé i s’acaba el temps»

  • Els anticapitalistes insisteixen en una reforma fiscal per gravar les rendes superiors als 60.000 euros, però el Govern ho descarta

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les negociacions entre el Govern i la CUP per a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat avancen sense acord. Amb el 9 de novembre marcat en vermell al calendari, els cupaires es treuen de sobre les pressions: «No anem bé i s’acaba el temps», ha etzibat aquest dimarts la diputada Eulàlia Reguant des del Parlament, esperant alguna cessió de l’Executiu si és que vol els seus nou vots.

Reguant ha admès que ja han vist algunes xifres, però no el pressupost «global», i ha aprofitat l’atenció mediàtica per difondre les propostes que han posat sobre la taula del conseller d’Economia, Jaume Giró. Unes propostes que, segons la cupaire, «el Govern ni concreta ni respon».

Després de criticar que les prioritats del Govern són el «totxo i el turisme massiu», ha situat l’enfortiment del sistema públic de salut i l’increment del parc públic de vivenda com a indispensables per gestar el seu aval als comptes. A la primera carpeta destaquen la seva exigència que el telèfon 061 d’atenció a emergències mèdiques sigui gratuït i que es millorin les condicions laborals dels sanitaris, demanant que el 25% del pressupost sanitari es destini a l’atenció primària. A la segona, demanen 1.000 milions d’euros d’inversió en polítiques de vivenda i que s’augmenti el parc públic perquè el 2% quedi enrere.

D’altra banda, continuen reclamant una energètica pública, que comercialitzi i generi, i un pla de reindustrialització que impulsi un canvi de model econòmic cap a l’esquerra. «Cal evidenciar el mandat del 14-F i de l’acord d’investidura», ha destacat Reguant.

Pujada d’impostos

Notícies relacionades

Malgrat el cop de porta de Giró a una pujada d’impostos, els anticapitalistes continuen exigint que s’impulsi una reforma fiscal perquè l’IRPF sigui «proporcional» i que aquells catalans que ingressen més de 60.000 euros anuals hagin de pagar més. «L’esforç fiscal el continua fent majoritàriament la gent treballadora. El salari anual mitjà brut està en els 26.000 euros. Abordar l’IRPF dels que ingressen més de 60.000 no és gravar més la majoria d’aquest país, aquest és un mínim i un missatge a la majoria d’aquest país, que és que en el gir a l’esquerra s’està disposat a tocar els privilegis d’uns quants», ha justificat Reguant, demanant també modificacions en donacions i patrimoni.

Per ara, el Govern només contempla alleugerir l’IRPF als que cobren menys de 30.000 euros i desplegar els impostos que contempla la llei de canvi climàtic.