Reunió a la Moncloa

El primer ministre belga lloa el diàleg amb Catalunya de Sánchez

El primer ministre belga lloa el diàleg amb Catalunya de Sánchez

Europa Press / Isabel Infante

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre belga, Alexander de Croo, ha defensat la importància del diàleg per abordar «les qüestions territorials» als quals fa front tant el seu país com Espanya, elogiant en aquest sentit el president del Govern, Pedro Sánchez, per la seva aposta per dialogar amb Catalunya.

En una declaració sense preguntes a la Moncloa al final de la seva trobada bilateral, De Croo ha portat a col·lació el tema de Catalunya, no sense abans haver reconegut que en el passat els dos països han tingut «les seves diferències», en una aparent al·lusió a la tensió generada per la presència a Bèlgica de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, entre d’altres, i que un dels partits del Govern anterior, els independentistes flamencs NDA, li donessin suport.

«Bèlgica i Espanya són països que han d’abordar qüestions territorials», ha reconegut el primer ministre belga, incidint que els dos països comparteixen «moltes característiques» i compten amb «una gran riquesa i diversitat que és una cosa que cal apreciar». El polític liberal flamenc ha considerat que els dos països són capaços de «gestionar aquestes diferències» i en aquest sentit ha apostat pel diàleg. Un diàleg, ha dit, «que es regeixi per les normes» i que deixi clar la seva diferència amb un sistema autoritari.

«Una democràcia no té a veure únicament amb la majoria sinó que quan millor funciona és quan també és bona i permet defensar les minories», ha valorat, mentre ha reconegut que aquest diàleg «no és una cosa fàcil». «La diversitat és una fortalesa», ha remarcat, defensant que totes les democràcies ho haurien de veure així, inclosa «una democràcia forta com la d’Espanya». Dialogar, ha aprofundit De Croo, «és una elecció que cal fer i que permet veure el que ens uneix i no únicament el que ens separa». I ha recalcat que el diàleg «és l’únic camí correcte» i ha dit que aquesta és precisament una de les coses que admira de Sánchez: «el teu compromís i el teu valor per comprometre’t amb el diàleg de manera molt professional, com ho estàs fent». «Això és un lideratge molt clar i el demostres cada dia», ha rematat.

Preu de l’energia

Notícies relacionades

De Croo també ha aplaudit la proposta d’Espanya per discutir sobre el preu de l’energia a nivell europeu, un tema que serà abordat pels líders dels 27 en el Consell Europeu d’aquest dijous i divendres a Brussel·les. Per la seva banda, Sánchez ha posat en valor que la de De Croo és la primera visita a Espanya d’un primer ministre belga i ha destacat el bon nivell de la relació bilateral i que els dos països comparteixen «valors i principis» que els fan coincidir en molts assumptes al si de la UE.

Així mateix, ha reconegut el ‘premier’ belga que sempre aporta una «visió constructiva i proeuropea» en els debats al si de la UE i «facilita en moltes ocasions els acords». A més, ha expressat la voluntat de treballar amb Bèlgica en el marc del trio de presidències de la UE per al període 2023-24, ja que aquest país succeirà Espanya en el primer semestre del 2024 per garantir que la transformació verda i digital sigui justa.