INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Una empresa belga implicada en la desviació de fons del procés està investigada per blanqueig

  • Les autoritats de Brussel·les remeten dades sobre un informe sobre defensa pagat pel Govern català a Bèlgica

  • La magistrada afirma que aquest contracte pot ser una «tapadora per sostreure diners públics»

zentauroepp40323729 catalan foreign affairs chief raul romeva gestures as he hol170928131413

zentauroepp40323729 catalan foreign affairs chief raul romeva gestures as he hol170928131413 / FRANCOIS LENOIR

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una empresa belga presumptament implicada en la desviació de fons al procés està sent investigada al seu país d’origen per presumpte blanqueig de capitals i corrupció, segons la resposta remesa per les autoritats de Bèlgica a la jutge de Barcelona Carmen García, que instrueix una causa per la presumpta desviació de fons per a la internacionalització del procés independentista. La magistrada havia reclamat dades sobre un suposat informe en matèria de defensa que la Generalitat va encarregar a la societat SC Services el juliol del 2015 i pel qual es va desemborsar una mica més de 4.000 euros. Aquesta companyia, segons l’informe enviat al jutjat català, no té treballadors.

El dossier enviat a Barcelona per Bèlgica assenyala que hi ha unes altres dues societats que estan vinculades a SC Servicies, però que són antigues. «La societat no ha estat objecte d’un control pel que fa a les seves obligacions fiscals», destaca. A la base de dades policials belgues, sempre segons aquest document, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, hi ha expedients per «blanqueig i corrupció». L’informe indica, a més, qui en són els administradors.

Aquest és un dels contractes investigats que, suposadament, es van adjudicar a dit per a finalitats que superen les competències del Govern català i amb import total que s’acosta al milió d’euros. Una desena de càrrecs vinculats a l’anomenada «acció exterior» de la Generalitat entre el 2011 i el 2017, entre els quals Raül Romeva, continuen investigats en aquesta causa que es va obrir l’any passat per la titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona, Carmen García.

Onze contractes sota sospita

Notícies relacionades

Dels 11 contractes a dit que estan sent investigats, el que es va firmar amb l’empresa belga va suscitar un especial interès per part de la togada, ja que sospita que aquest treball sobre política europea de defensa va poder ser una «tapadora per sostreure diners públics». Entre altres coses, perquè no s’ha acreditat, de moment, que la transferència s’hagi destinat a pagar l’informe. «No es coneix l’elaboració de l’informe original, ni la seva destinació, ni finalitat, ni qui el va traduir, on és i perquè es van transferir els diners a un compte a l’estranger», explica la magistrada en la interlocutòria per tramitar l’Ordre Europea d’Investigació (OEI), un mecanisme de col·laboració en matèria penal entre països de la Unió Europea. La togada també va demanar a Bèlgica informació sobre el compte bancari a què l’Administració catalana va abonar 4.132 euros i si hi ha hagut altres transferències de la Generalitat.

La contractació de l’informe en matèria de defensa va estar, presumptament, plena d’irregularitats, apunta la jutge. La Generalitat no va mantenir cap comunicació institucional o formal amb l’empresa, ni es va interessar sobre la seva capacitat per assumir un treball l’original del qual, remarca, «no ha aparegut». Aquesta verificació, segons el seu parer, es va deixar en mans del sociòleg i escriptor Salvador Cardús, que va fer de «mitjancer» i va declarar davant la policia com a testimoni.