Crisi de l’Afganistan

Arriba el segon grup d’afganesos evacuats amb la mediació del Pakistan

  • Ja són 2.436 els col·laboradors i familiars de missions espanyoles rescatats

Arriba el segon grup d’afganesos evacuats amb la mediació del Pakistan

M. Interior

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La resta dels col·laboradors afganesos de les missions espanyoles evacuats en la segona tanda de rescats organitzada pel Govern ha arribat aquest dimarts a la tarda a la base aèria madrilenya de Torrejón. A peu de pista ha sigut rebut el grup d’evacuats per quatre ministres, segons baixaven l’escaleta de l’avió: el d’Interior, Fernando Grande-Marlaska; la de Defensa, Margarita Robles; la de Sanitat, Carolina Darias, i el d’Exteriors, José Manuel Albares.

Els refugiats han arribat procedents d’Islamabad (Pakistan) en un avió civil, contractat a l’aerolínia Air Europa pel ministeri d’Exteriors. Integren el grup 160 persones, repartides en 28 famílies. En el grup venien més de 50 menors. Com la resta de contingents d’evacuats de l’Afganistan que arriben a Espanya, els acabats d’arribar han sigut atesos en un hangar per voluntaris de la Creu Roja i agents de la Policia Nacional, que han procedit a la seva filiació i a preguntar-los si sol·liciten asil.

Notícies relacionades

Aquesta arribada d’evacuats és resultat de la negociació del Govern d’Espanya amb el del Pakistan, que al seu torn ha mediat amb les autoritats de l’executiu talibà instal·lat en el poder a l’Afganistan des de la seva ofensiva sobre l’exèrcit regular local i l’abandonament del país per part dels aliats occidentals el mes d’agost passat. Aquest dilluns, amb l’arribada d’un primer grup de 80 evacuats, el ministre d’Exteriors va agrair al govern pakistanès i a la seva cúpula militar la mediació: «Això no hauria sigut possible sense ells», va dir.

Els afganesos que han aconseguit arribar a Espanya, col·laboradors de les missions militars i diplomàtiques d’aquest país durant 20 anys i les seves famílies, són ja 2.436.