Obres de Sixena

Un jutjat d’Osca jutjarà Vila i Puig per desobediència després de Nadal

  • Tots dos s’enfronten a una petició fiscal d’11 mesos de presó per negar-se a entregar els béns quan eren al Govern

  • Puig, fugit de la justícia pel procés, pot ser jutjat en rebel·lia al sol·licitar-se menys de dos anys de pena per a ell

Un jutjat d’Osca jutjarà Vila i Puig per desobediència després de Nadal
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Jutjat Penal número 1 d’Osca serà l’encarregat de jutjar els exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig per desobediència a l’autoritat judicial al negar-se a entregar els béns del monestir de Sixena, quan estaven al capdavant del seu departament. Fonts jurídiques van assenyalar a Efe que el judici contra tots dos es podria celebrar després de les festes nadalenques.

La causa contra Vila –a qui l’acusació que exerceix l’Ajuntament de Vilanova de Sixena imputa també un delicte d’usurpació de funcions– i Puig té l’origen en la decisió de tots dos de no complir l’ordre d’execució de la sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 d’Osca que va ordenar la devolució de diverses peces del tresor historicoartístic del monestir.

Contra les lleis del país

Vila va respondre en un escrit a l’ordre d’execució que no podia anar contra les lleis del seu propi país, mentre que Puig va allargar-ne la petició al·legant que necessitava més temps per estudiar la reclamació. Vila ja va ser condemnat per desobediència pel Tribunal Suprem en el judici del procés a pagar una multa de 60.000 euros i a un 1 any i 8 mesos d’inhabilitació especial. Puig es troba fugit i està declarat en rebel·lia, però pot ser jutjat a Osca, perquè a Espanya es pot fer en absència sempre que la pena que se sol·liciti per a l’acusat no superi els dos anys de presó.

Notícies relacionades

El ministeri fiscal sol·licita per a cadascun d’ells 11 mesos de presó i una multa de 18 mesos diaris durant 11 mesos, petició de multa que l’acusació particular en nom de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena eleva, a més de la mateixa condemna a presó, a 300 euros diaris durant 11 mesos i dos anys d’inhabilitació per exercir càrrecs públics.

A més, per a Santi Vila, l’acusació particular reclama una condemna afegida d’11 mesos de presó i de 300 euros diaris durant set mesos pel delicte d’usurpació de funcions judicials.