Pressupostos per al 2022

El Govern rebutja apujar impostos i suggereix una rebaixa de l’IRPF als trams més baixos

  • El conseller d’Economia posposa la presentació dels comptes fins a principis de novembre

El Govern rebutja apujar impostos i suggereix una rebaixa de l’IRPF als trams més baixos

ACN / GUILLEM ROSET

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha avançat aquest dimecres al Parlament que els pressupostos de la Generalitat per al 2022 –la presentació dels quals ha retardat fins a principis de novembre– no inclouran una pujada d’impostos com els de patrimoni, successions i donacions, malgrat la reclamació de la CUP –amb qui negocia els comptes– d’un increment de la pressió fiscal. El que sí que ha suggerit, en canvi, és una rebaixa de l’IRPF en els trams més baixos, amb una reducció que s’aplicaria als contribuents que declaren menys de 60.000 euros o 30.000 euros bruts anuals.

Giró ha tancat la porta a les pretensions de la CUP després que la diputada cupaire Eulàlia Reguant reclamés una pujada d’impostos. El titular d’Economia ha defensat que en patrimoni, successions i donacions «estem molt al límit» per la pujada d’aquestes taxes durant els últims anys, però ha insinuat que «tenim marge» en els trams més baixos de l’IRPF. En aquest sentit, ha recordat que el 72% de les declaracions de renda a Catalunya declaren menys de 30.000 euros d’ingressos, i el 94% declaren menys de 60.000. «Treballem aquí», ha conclòs.

Les peticions de la CUP

Els anticapitalistes, que mantenen converses periòdiques amb el conseller per pactar els comptes, reclamen una modificació de l’impost del patrimoni –rebaixant el mínim exempt–, una limitació a l’acumulació per despossessió, la creació d’una figura impositiva per qui té més de 10 milions d’euros, i l’augment dels trams superiors de l’IRPF –al·legant que, tot i que només un 5% dels contribuents anuals declaren ingressos superiors als 60.000 euros, la seva càrrega efectiva disminueix en comparació a les rendes més baixes– i el desplegament dels impostos que contempla la llei contra el canvi climàtic.

En la sessió de control al Govern, Reguant ha assenyalat que és necessari «millorar la progressivitat» i l’equitat del sistema fiscal català per garantir que «els que tenen més diners, paguin més». Paral·lelament, els cupaires exigeixen un «pacte polític» que acompanyi els comptes, com va explicar aquest diari, ja que no es volen fixar només en les partides, sinó en el compliment del pacte d’investidura que, segons el seu parer, no s’està fent.

La mà allargada del PSC

En el cas que la CUP elevi el preu del seu sí, el PSC continua oferint-se com a soci. La diputada socialista Alícia Romero ha recordat a Giró que ha de buscar aliances si fallen els cupaires i li ha demanat que citi els grups parlamentaris «al més aviat possible» per tancar un pacte que permeti començar l’any amb els pressupostos en marxa. «A principis de novembre aprovarem els pressuposats al Consell Executiu i, tot seguit, els portarem al Parlament i entraran en vigor a principis de l’any 2022», ha aclarit Giró. Quant a la salut del Govern, ha defensat que els socis «estan d’acord» internament en el contingut pressupostari, una cosa que ha contrastat amb la necessitat del Govern del PSOE i Unides Podem d’haver d’arribar a un pacte previ a la seva aprovació entre els socis de l’Executiu.

Passos per «frenar la desigualtat»

També el president Pere Aragonès, a preguntes de l’oposició, ha abordat l’actualitat dels pressupostos. Sense desplegar gaire les ales, potser per no restar protagonisme al conseller del ram, això sí, ha asseverat que els comptes del 2022 contindran passos «importants per frenar la desigualtat» i ha posat com a exemple, una altra vegada, la gratuïtat parcial per al curs 2022-23 vinent de l’escola per a nens de 0 a 3 anys.

Notícies relacionades

No ha entrat en la proposta, també reiterada, de Jéssica Albiach sobre la conveniència d’instal·lar un salari màxim a les empreses que estableixi una relació entre el sou més alt i més baix d’una firma, «com van proposar Jeremy Corbin i Bernie Sanders, al Regne Unit i els Estats Units». Aragonès s’ha tret de sobre la qüestió assenyalant que Catalunya no és «una superpotència com la Gran Bretanya i els EUA», i ha remès a Albiach la proposta d’intentar augmentar el salari mínim.

Segueix en l’aire aclarir amb quins aliats comptarà el Govern per als comptes. Aquest dimecres no s’ha acostat ni a la petició de la CUP d’apujar els impostos ni a la dels comuns d’implantar un salari màxim, mentre el PSC continua disposat a participar en la negociació. El Govern assegura que els pressupostos incrementaran la inversió social, en uns comptes que creixeran en 3.500 milions d’euros i desplegaran els impostos de la llei del canvi climàtic.