Debat de política general

Aragonès critica a Illa l’absència d’una proposta socialista per a Catalunya

  • «L’agenda del retrobament està bé, però la negociació és sobre sobirania», afirma el president

  • Manté un to conciliador amb els seus socis de Junts i fins i tot el reconeixement del paper de l’«exili»

  • Respon al pla de la CUP de celebrar un referèndum en aquesta legislatura que el Govern «es manté en el pacte d’investidura»

Aragonès critica a Illa l’absència d’una proposta socialista per a Catalunya

EFE / ENRIC FONTCUBERTA

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha criticat aquest dimecres al cap de l’oposició, el socialista Salvador Illa, l’absència d’una proposta del PSC per a Catalunya». El republicà va portar la taula de diàleg i negociació al Parlament i va assenyalar que els socialistes no tenen cap pla i que, «per avançar», seria bo que el principal partit de l’oposició en tingués un. «L’agenda del retrobament –amb referència a la successió de mesures que vol impulsar per a Catalunya Pedro Sánchez– està molt bé, i en podem parlar, però el debat és sobre sobirania», va dir. «M’ha decebut molt, pensava que el govern alternatiu tindria un pla alternatiu. Pels logos, la imatge i la propaganda esperava una altra cosa», va incidir amb ironia. 

«Es compleixen 40 anys del restabliment de la Generalitat. ‘Restabliment’ significa que es recupera després de ser usurpada», va dir el president apuntant, per tant, que l’autonomia i les institucions catalanes «no neixen amb la Constitució i, per tant, un debat sobre sobirania no pot tenir com a límit» la Carta Magna, en resposta implícita a la ministra Raquel Sánchez, que, a la Festa de la Rosa, el cap de setmana passat, va posar aquesta frontera a la taula de diàleg.

Malgrat tot, va dir Aragonès, «el país avançarà perquè el Govern continuarà amb els seus projectes, explorant nous espais per avançar i resoldre el conflicte polític amb l’Estat amb la nostra proposta, que és l’amnistia i l’autodeterminació». 

Als seus socis de Junts va reiterar que la taula de negociació «tenia la porta oberta» per als postconvergents i va assenyalar que republicans i postconvergents havien de treballar conjuntament: «I estic segur que ho farem».

Arrogància d’Aena

Sobre l’aeroport del Prat, Aragonès va apuntar que les empreses públiques, amb referència a Aena, han actuat amb «arrogància» i que calia tornar a allò acordat el 2 d’agost entre la ministra Sánchez i el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró.

«Als socis del PSC», amb referència als Comuns, per allò del pacte de Govern a Espanya, els va demanar coherència i que no s’acarnissessin amb una presumpta fractura del Govern quan, a l’Ajuntament de Barcelona, i sobre el Prat, «l’alcaldessa diu una cosa i el primer tinent d’alcalde (Jordi Collboni, PSC), una altra.

Aragonès va mantenir, sobretot després de la temperada intervenció d’Albert Batet (Junts), la seva política de gestos amb els postconvergents. Fins i tot va defensar Quim Torra i Laura Borràs d’algunes acusacions, del responsable de seguretat municipal de Barcelona, Albert Batlle, per haver auspiciat, amb els seus actes pretèrits, la violència de carrer de l’últim cap de setmana i també a Jaume Giró, a qui Illa havia recordat el seu currículum a La Caixa i li havia dit que «ara no calia que fos el més independentista i el més d’esquerres de la Cambra». Fins i tot va reconèixer el paper clau dels independentistes residents a l’estranger en les seves batalles judicials, de moment totes exitoses davant l’Estat.

Notícies relacionades

A la CUP va respondre: «Veig que hi ha propostes noves» –amb referència a la petició d’un referèndum– per a aquesta mateixa legislatura, «però l’acord d’investidura diu el que diu i nosaltres ens hi mantenim». Fins i tot va insinuar que els anticapitalistes havien actuat amb mala fe i només de cara a la galeria «perquè si no ens haguéssim assabentat pels mitjans del seu pla, ens l’haurien comunicat i negociat», va etzibar el líder de l’Executiu. «Treballem les condicions, la correlació de forces i ja arribarem a la data, aquesta és la nostra posició», va sentenciar.

«Un pacte d’investidura –va prosseguir– que al cap de poques setmanes d’acció del Govern presenta un bon grau de compliment i que precisarà d’uns nous pressupostos», la pròxima batalla a lliurar per l’Executiu, «per poder satisfer totalment» les necessitats.