Més d’un any de negociació

L’última oferta de Podem al PSOE en lloguers: rebaixes més laxes i només per a grans propietaris

  • Belarra aparca part de les seves exigències per buscar un acord amb els seus socis que permeti aprovar la llei de vivenda

  • Els socialistes es mantenen en la seva proposta d’oferir incentius fiscals i congelar els preus dels immobles

L’última oferta de Podem al PSOE en lloguers: rebaixes més laxes i només per a grans propietaris

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La regulació dels lloguers se li ha encallat, al Govern de coalició. Ja fa un any que socialistes i morats intenten arribar a un acord però no acaba d’arribar, i això ja comença a torpedinar el bon funcionament de l’Executiu i a retardar la tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat. La disputa, obligar o no els propietaris a rebaixar els preus de lloguer dels immobles en zones tensades, bloqueja des de fa mesos qualsevol possible pacte. En representació dels morats, fa dies que Félix Bolaños, per part del PSOE, i Ione Belarra, intenten desencallar la situació. En aquestes trobades, la ministra de Drets Socials i líder de Podem ha posat sobre la taula una última proposta, segons ha sabut EL PERIÓDICO, rebaixant les seves exigències inicials: baixades dels preus més laxes i només per als que tinguin més de 10 immobles. Bolaños tampoc ho ha acceptat. Almenys, de moment.

¿Quina és la lletra petita de la nova proposta d’Unides Podem?

El plantejament de màxims d’Unides Podem sempre ha sigut que, en aquelles zones on el lloguer estigui disparat, els propietaris hagin de baixar el preu al renovar o fer un nou contracte fins a la xifra recollida a un índex elaborat pel Ministeri de Vivenda. Els socialistes s’han negat en rodó, en totes les ocasions, a acceptar aquest model, que, al seu entendre, perjudica les classes mitjanes.

Intentant supeditar la tramitació pressupostària a les seves exigències per rebaixar els preus del lloguer a Espanya, objectiu irrenunciable per als morats, Belarra ha tractat en els últims dies d’acostar posicions amb el PSOE i ha aixecat el peu de l’accelerador. La nova proposta, que va presentar recentment a Bolaños, afecta només les grans forquilles de vivendes. Els morats volen que aquests propietaris —amos de més d’una desena de pisos— abaixin els preus, però acceptant que pugui ser menys de l’establert en tot i que no necessàriament ha de ser fins a l’índex que marca Vivenda. Segons fonts pròximes a la negociació, han plantejat que hagin de reduir entre un 25% i un 30% de la diferència entre el preu pel qual s’està llogant un pis i l’estipulat pel Govern a un índex creat com a guia per als llogaters.

Fonts d’Unides Podem expliquen que aquesta rebaixa de les seves exigències busca facilitar l’acord per tirar endavant la llei de vivenda i donar el seu vistiplau al projecte Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022. A més, asseguren que si el PSOE l’acceptés, després seria més fàcil dissenyar un altre acord sobre com actuar davant els petits propietaris.

Un cas hipotètic

Amb aquesta iniciativa, els morats es garantirien, si fos acceptada, el poder defensar que han aconseguit rebaixar per llei el preu del lloguer. No obstant, una part del seu electorat i determinats col·lectius podrien veure’s defraudats per la rebaixa d’exigències.

¿Quin plantejament defensa el PSOE?

El PSOE ha construït les seves propostes sobre dues idees: oferir incentius fiscals i topar els preus. En concret, l’ala socialista del Govern, primer a través de José Luis Ábalos i després de Raquel Sánchez, han apostat perquè, a les zones amb mercats tensats, els propietaris no podrien apujar els preus durant tres anys. És a dir, durant aquest període, els propietaris no podrien llogar els immobles per una quantia superior a la de l’anterior contracte que haguessin firmat.

A més, mantenen el seu plantejament d’oferir incentius fiscals als amos de pisos que rebaixin els preus. Amb Ábalos als comandaments del Ministeri de Transports, els socialistes van proposar rebaixar del 60% al 50% l’actual deducció general per lloguer de vivenda i a partir d’aquest nou percentatge establir el següent sistema de bonificacions addicionals: una bonificació extra del 40% si redueix un 10% el preu d’un immoble situat en una zona tensada; una deducció del 10% si lloga la vivenda a un preu limitat per una norma jurídica o recentment habilitada; un desgravació del 70% si els arrendataris són joves d’entre 18 i 35 anys i un plus de bonificació del 20% si l’immoble s’incorpora al mercat de vivenda de lloguer habitual. Cap d’aquestes mesures satisfà els morats, que insisteixen que els preus del lloguer han de baixar per llei.

¿Què van firmar Sánchez i Iglesias?

Notícies relacionades

A finals d’octubre del 2020, Unides Podem va amenaçar de no recolzar els comptes públics si no recollien una reforma dels lloguers i els socialistes van acabar acceptant part de les seves exigències. L’endemà, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van presentar els Pressupostos i un acord addicional per impulsar una llei de vivenda que recollís la possibilitat d’abaixar els preus dels lloguers.

«S’establiran mecanismes de contenció, o eventualment baixada dels preus, tant dels nous contractes com dels contractes existents», diu el text que Sánchez i Iglesias van rubricar l’octubre passat [aquí en PDF]. Aquests mecanismes, es van comprometre, estarien recollits en una nova llei de vivenda que, en el termini de tres mesos, seria aprovada pel Consell de Ministres i un mes després arribaria al Congrés. Des d’allò han passat més de 340 dies. Continua sense haver-hi llei de vivenda i, novament, que hi hagi o no pressupostos renovats sembla dependre d’un acord entre socis.