Després de la convenció nacional

El PP català torna a sintonitzar amb l’estratègia de Casado

  • Els populars catalans es conjuren per reforçar el constitucionalisme i defensen l’Estat de les autonomies davant Vox

El PP català torna a sintonitzar amb l’estratègia de Casado

ACN / MARTA SIERRA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La convenció nacional del PP ha sigut l’escenari d’una reconciliació. La direcció del partit a Catalunya i la cúpula liderada per Pablo Casado s’han sincronitzat i han aconseguit girar full al malestar que va generar el «desembarcament de Génova» en una complicada campanya electoral per a les catalanes que va acabar amb tan sols tres escons. «Tornem a estar compassats», es feliciten a la cúspide popular catalana.

La tesi és que el desplegament popular s’ha de produir en dos àmbits. D’una banda, en el Govern d’Espanya, construint una «alternativa» que capti «tot el que queda a la dreta del PSOE» per «enfortir l’Estat a Catalunya»; i, de l’altra, el PP català com a aglutinador del centredreta a través d’una recomposició del constitucionalisme traient profit de l’hecatombe de Cs i dels postulats radicals de Vox. «El discurs de Casado reflecteix el que sempre hem defensat, que la nostra gent ens demana que el PP, des del Govern, sigui capaç de garantir l’ordre», resumeixen fonts de la formació, «dit d’una altra manera, remeiar els errors del 2017 i recuperar els que se’n van anar a Vox perquè Cs ja ha deixat de ser un actor polític, es van entregar a Pedro Sánchez i van fracassar», diuen.

Per noquejar l’extrema dreta, argumenten, s’ha d’incidir en el fet que les seves propostes són «absurdes» i en la seva falta de poder en les institucions. «Ells demanen la il·legalització dels partits independentistes per la seva ideologia i la supressió de l’Estat autonòmic, nosaltres no demanem que es canviï la llei, demanem que es compleixi, que hi hagi un reforç constitucional i que no es tornin a cometre els errors del passat», diuen aquestes fonts.

Canvi de cicle

L’anàlisi de la direcció catalana és que la convenció va ser «extraordinàriament exitosa» perquè Casado va poder fer-se un bany de masses malgrat les ensopegades i els estirabots, una imatge que el dirigent català Alejandro Fernández va comparar en roda de premsa amb «l’ambient optimista abans de les victòries electorals de [José María] Aznar i [Mariano] Rajoy».

Notícies relacionades

Fonts del partit asseguren que estan travessant un canvi de cicle cap a la remuntada, després de dos punts d’inflexió: les municipals del 2019 i les catalanes d’aquest any, que van deixar el partit en hores baixes. La mobilització popular de la convenció i l’‘ayusisme’, juntament amb l’ensorrament de Cs, els ha tornat a posar al centre dels focus disposats a absorbir als taronges. La primera exhibició seran les municipals del 2023, per a les quals descarten qualsevol coalició confiant en el valor de les seves sigles. «La nostra marca, ara, té pes i això no ho volem perdre», asseveren des del partit.

«Mantenim la nostra personalitat. L’aproximació a Cs ja la vam començar nosaltres el 14-F i ha seguit per tot Espanya. Les circumstàncies a Madrid i a Catalunya no són les mateixes, hi ha coses que aquí no funcionen, però que ens mobilitzen i internament [la direcció nacional] respecta tots els canvis que ha liderat Fernández després de les catalanes», defensen des del partit, i celebren haver recuperat la «sintonia» amb Casado.